Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak ze szparagami"
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 155
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 28
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 40
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 155
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 28
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 40
Składniki
Szparagi włóż do lekko osolonego wrzątku, gotuj ok. 25 minut. Wyjmij, twarde końcówki odetnij, ostudź. Filety z piersi kurczaka umyj, osusz, lekko rozbij przez folię spożywczą. Oprósz z obydwu stron solą i pieprzem, obtocz w mące. Jajka roztrzep. Dodaj połowę startego sera, wymieszaj. Namocz filety z obydwu stron w jajku z serem.
Masło i olej rozgrzej na patelni. Włóż kotlety, usmaż z obydwu stron na lekko złoty kolor.
Kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego. Ułóż szparagi końcami do środka, posyp resztą startego sera. Wstaw na kilkanaście minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C.
Czas przygotowania 50 min, ilość porcji 6, cena za porcję 3,20 zł.
Szparagi najlepiej przyciąć przed ugotowaniem, by miały taką samą wysokość. Należy gotować je w wysokim garnku tak, by ich główki wystawały ponad wrzącą wodę.Źródło: Chwila dla Ciebie