Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Osobiście nie przepadam za "słodkimi" obiadami, ale to danie całkowicie zmieniło moje zdanie. Kurczak w sosie miodowym, z ostrą papryką. Pycha!
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3758
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41550
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 441
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 243
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 391
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3758
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41550
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 441
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 243
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 391
Składniki
Paprykę, sól i pieprz mieszamy w miseczce. Taką mieszanką nacieramy porcje mięsa i odstawiamy na 10 minut do lodówki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i kładziemy na nią czosnek. Kiedy czosnek się przyrumieni ściągamy go z patelni (oliwa przesiąknie czosnkiem, co daje niesamowity aromat!). Obtaczamy w mące kawałki kurczaka i smażymy na oliwie z dwóch stron.
Kiedy kawałki kurczaka się usmażą, zalewamy je mlekiem, do którego dodaliśmy wcześniej miód. Ważne jest aby mleko dokładnie wymieszać z miodem. Przykrywamy szczelnie pokrywką i dusimy na małym ogniu około 25 minut od czasu do czasu mieszając - sos w tym czasie zrobi się gęsty i aromatyczny. Jeżeli nie wykorzystaliście całej mieszanki przypraw do nacierania kurczaka dodajcie ją do mleka i miodu. Kurczaka tak przyrządzonego podawać z ryżem i lekką surówką ( na przykład marchewka z jabłkiem).