Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Osobiście nie przepadam za "słodkimi" obiadami, ale to danie całkowicie zmieniło moje zdanie. Kurczak w sosie miodowym, z ostrą papryką. Pycha!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8029
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1155
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9808
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4516
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8029
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1155
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9808
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4516
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Składniki
Paprykę, sól i pieprz mieszamy w miseczce. Taką mieszanką nacieramy porcje mięsa i odstawiamy na 10 minut do lodówki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i kładziemy na nią czosnek. Kiedy czosnek się przyrumieni ściągamy go z patelni (oliwa przesiąknie czosnkiem, co daje niesamowity aromat!). Obtaczamy w mące kawałki kurczaka i smażymy na oliwie z dwóch stron.
Kiedy kawałki kurczaka się usmażą, zalewamy je mlekiem, do którego dodaliśmy wcześniej miód. Ważne jest aby mleko dokładnie wymieszać z miodem. Przykrywamy szczelnie pokrywką i dusimy na małym ogniu około 25 minut od czasu do czasu mieszając - sos w tym czasie zrobi się gęsty i aromatyczny. Jeżeli nie wykorzystaliście całej mieszanki przypraw do nacierania kurczaka dodajcie ją do mleka i miodu. Kurczaka tak przyrządzonego podawać z ryżem i lekką surówką ( na przykład marchewka z jabłkiem).