Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczę ostro-słodkie

Kurczę ostro-słodkie

Autor:

Przepisów i artykułów: 98 Ocena: 2498

Dodano:

Odsłon: 1552

Osobiście nie przepadam za "słodkimi" obiadami, ale to danie całkowicie zmieniło moje zdanie. Kurczak w sosie miodowym, z ostrą papryką. Pycha!

Składniki

3-4 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Kurczę ostro-słodkie

Przygotowanie

  1. Paprykę, sól i pieprz mieszamy w miseczce. Taką mieszanką nacieramy porcje mięsa i odstawiamy na 10 minut do lodówki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i kładziemy na nią czosnek. Kiedy czosnek się przyrumieni ściągamy go z patelni (oliwa przesiąknie czosnkiem, co daje niesamowity aromat!). Obtaczamy w mące kawałki kurczaka i smażymy na oliwie z dwóch stron.

  2. Kiedy kawałki kurczaka się usmażą, zalewamy je mlekiem, do którego dodaliśmy wcześniej miód. Ważne jest aby mleko dokładnie wymieszać z miodem. Przykrywamy szczelnie pokrywką i dusimy na małym ogniu około 25 minut od czasu do czasu mieszając - sos w tym czasie zrobi się gęsty i aromatyczny. Jeżeli nie wykorzystaliście całej mieszanki przypraw do nacierania kurczaka dodajcie ją do mleka i miodu. Kurczaka tak przyrządzonego podawać z ryżem i lekką surówką ( na przykład marchewka z jabłkiem).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

taura 14 listopada 2013 Ja też kiedyś miałam awersję do słodkich obiadów. Jednak kiedy trafiłam w Nałęczowie na kurczaka w brzoskwiniach [przepis na moim profilu :)], całkowicie zmieniłam upodobania. Fajny przepis :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń