Dania główne Przepis na:
Kurki na kurzej piersi

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 2010
Dodano: 11.07.2010
Odsłon: 6932
Składniki
- pierś z kury (nie z kurczaka), 1 szt
- kurki, ok. 1 kg
- masło, 2-3 łyżki
- mąka ziemniaczana, 2 łyżeczki
- sól i pieprz
- woda, 1 szklanka
- przyprawy do kurczaka (może być złocista)
- czosnek, 3-4 ząbki
- mała cebula, 1 szt
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Pierś smażymy w tradycyjny sposób doprawiając jak kto lubi.
-
Sos: na patelnie z roztopionym masłem wrzucamy kurki, przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę. Dusimy wszystko ok. 15 min. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w szklance zimnej wody i dodać do kurek. Dusić jeszcze 10-15 min. pod koniec doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
-
Sos można wykorzystać do wielu potraw. Polecam i życzę smacznego.
Komentarze do przepisu (8)

Konto usunięte 13 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Fajny przepis, tylko żeby grzyby wyrosły!!!1 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 12 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
pięknie i smacznie, a ja miałam ostatnio zupę kurkową- znakiem tego sezon grzybiarski rozpoczęto !!!1 Kto głosował? | Odpowiedz

wioleta333 12 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
kurcze kurki na kurzej piersi kuszą........1 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 11 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Jak zwykle piękne i apetyczne danie.1 Kto głosował? | Odpowiedz

biancorossa 11 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Ach,chętnie bym poszła na grzyby, tak o świcie brodząc po uroszonym lesie,a tymczasem susza...1 Kto głosował? | Odpowiedz

margo21 11 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Danie wygląda apetycznie i te pieczone ziemniaczki . mniam.1 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 11 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
nie wiesz czy kurki sa już w sprzedaży,bardzo je lubię,fajny przepis1 Kto głosował? | Odpowiedz

Manuela73 11 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
No wspaniałości!!! Coś ślicznego i...smacznego:)1 Kto głosował? | Odpowiedz