Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurki w domowym smalczyku"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 51
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 299
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 51
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 299
Składniki
Grzyby dokładnie oczyść, ew. krótko opłucz pod bieżącą wodą. Duże kurki pokrój na kawałki, małe pozostaw w całości.
W garnku zagotuj lekko posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć grzyby. Ugotuj je do miękkości (25–30 minut). Następnie kurki odcedź, przełóż na ściereczkę i poczekaj, aż dokładnie wyschną.
W tym czasie słoninę pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Pokrojoną słoninę wrzuć na patelnię albo do garnka o grubym dnie. Mieszając, wytop. Dodaj cebulę. Smaż, aż stanie się szklista. Wtedy dołóż kurki. Smaż dalej, aż skwarki ze słoniny zrobią się złociste oraz chrupiące.
Smalec przypraw do smaku solą, białym pieprzem oraz sporą ilością posiekanego tymianku. Przelej do kamionkowego lub szklanego naczynia. Odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia. Tak przygotowany smalec najlepiej smakuje z wiejskim chlebem.Źródło: Tina