Do góry

Dania główne Przepis na:

kurki w sosie śmietankowo -ziołowym

kurki w sosie śmietankowo -ziołowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 305

Dodano:

Odsłon: 3544

taki sosik zawsze robię do makaronu lub ziemniaków

Składniki

  • kurki, 500 g
  • średnia cebula, 1 szt
  • kostka rosołowa, pół
  • śmietana 18 %, 250 ml
  • woda, 250 ml
  • masło, do podsmażenia
  • SÓL, PIEPRZ, ZIOŁA PROWANSALSKIE
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
kurki w sosie śmietankowo -ziołowym

Przygotowanie

  1. kurki oczyścić umyć i pokroić na mniejsze kawałki cebulę pokroić w kostkę na patelni rozgrzać odrobinę masła lub oleju, dodać pokrojona w kostkę cebulę, zeszklić, dodać kurki , podsmażyć, dodać rosołek w kostce rozpuszczony w szklance gorącej wody, gotować ok 15 minut, dodać śmietanę, sól pieprz do smaku i zioła prowansalskie. (Sos można zagęścić łyżką mąki ale niekoniecznie.)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 19 sierpnia 2012 Jak tylko mi się udaje kurki kupić to robię taki sosik i podaję go do placków ziemniacznych - niesamowity smak :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń