Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 334
Dodano: 11.07.2018
Odsłon: 3724
1-2 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Jajka gotujemy w nasz ulubiony sposób: na miękko lub twardo
Kuskus wsypujemy do miski, zagotowujemy wodę i wlewamy około 1 cm ponad poziom kaszy. Przykrywamy miskę np. talerzem i odstawiamy na około 10 minut.
Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy około 5 minut.
Ciecierzycę wsypujemy na patelnię, chwilę prażymy na średnim ogniu. Polewamy 2 łyżkami miodu, chwilę karmelizujemy, miód zabulgocze i wtedy dodajemy wędzoną paprykę i potrząsamy patelnią by papryka oblepiła ziarna ciecierzycy.
Natkę pietruszki (tak, całą), łyżkę miodu, oliwę, sok z cytryny i szczyptę soli wkładamy do blendera i miksujemy bądź blendujemy na gładziutką masę. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać odrobinę wody dla rozrzedzenia i aby sos był gładki.
Gotowe? To możemy składać.
Na talerze wykładamy kuskus, na to różyczki brokułu i pokrojone w ósemki jajka oraz w czwórki pomidory.
Następnie lądują skarmelizowane ciecierzyce oraz sezam. Na samym końcu w różnych miejscach okraszamy nasze danie sosem pietruszkowym.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)