Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasem bywa tak, że obiady są prawdziwym wyzwaniem! Bo to, tamto już było a co dziś? Jeśli w lodówce i szafce jest przypadkowy zbiór produktów pozornie do siebie niepasujących? Ja wtedy improwizuje i daję słowo, że z takich robionych bez wcześniejszego długiego myślenia wychodzą najlepsze rzeczy! Kuskus – u mnie razowy, dość szybki. Ciecierzyca (o ile namoczona wcześniej lub ze słoika dobrej jakości) też! To taki orientalny pomysł na letnie danie, w którym warzywa można zastąpić aktualnie posiadanymi i lubianymi ????
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1909
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6320
Polecam.
Odsłon: 351
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 352
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1909
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6320
Polecam.
Odsłon: 351
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 352
Składniki
Jajka gotujemy w nasz ulubiony sposób: na miękko lub twardo
Kuskus wsypujemy do miski, zagotowujemy wodę i wlewamy około 1 cm ponad poziom kaszy. Przykrywamy miskę np. talerzem i odstawiamy na około 10 minut.
Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy około 5 minut.
Ciecierzycę wsypujemy na patelnię, chwilę prażymy na średnim ogniu. Polewamy 2 łyżkami miodu, chwilę karmelizujemy, miód zabulgocze i wtedy dodajemy wędzoną paprykę i potrząsamy patelnią by papryka oblepiła ziarna ciecierzycy.
Natkę pietruszki (tak, całą), łyżkę miodu, oliwę, sok z cytryny i szczyptę soli wkładamy do blendera i miksujemy bądź blendujemy na gładziutką masę. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać odrobinę wody dla rozrzedzenia i aby sos był gładki.
Gotowe? To możemy składać. Na talerze wykładamy kuskus, na to różyczki brokułu i pokrojone w ósemki jajka oraz w czwórki pomidory. Następnie lądują skarmelizowane ciecierzyce oraz sezam. Na samym końcu w różnych miejscach okraszamy nasze danie sosem pietruszkowym.