Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały przepis z chińskiej prowincji Chaoshan, słynącej z najlepszych smaków. A przepis jest łatwy.
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 220
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 295
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 220
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 295
Składniki
Sekretem kaczek po chińsku jest gotowanie w aromatycznej marynacie. W sporym garnku ułożyłam kaczkę i dodałam składniki marynaty. Można użyć zamiast kompozycji przypraw gotową przyprawę- typu pięć smaków. Nie miałam wina ryżowego więc użyłam zwykłego. Kaczkę można przygotować wcześniej a potem ją podpiec.
Dolałam tyle wody aby kaczka była zakryta. Gotowałam ją 1,5 h. W wersji kaczka po pekińsku po gotowaniu wiesza się kaczę nad gotującym się wywarem na parę godzin aby ładnie obeschła i skórka się ładnie obkurczyła.
Kaczkę zostawiłam na noc w lodówce. potem zdjęłam warstwę tłuszczu. Kaczkę ułożyłam ją na plastrach pomarańczy w naczyniu do zapiekania. I zapiekłam ją godzinę w 160 stopniach. Miód wymieszałam z paroma łyżkami wywaru i lakierowałam kaczkę kilkukrotnie w czasie pieczenia.
Po pieczeniu skórka będzie chrupiąca a tłuszcz się wytopi. Wywaru można użyć do ugotowania kaszy lub ryżu.
Mięso jest wyjątkowo soczyste a skórka delikatnie smakuje przyprawami. Pomysł zaczerpnęłam z miniserialu Flavorful origins o kuchni regionu Chaoshan i z gazetki moje gotownie, plus modyfikacje empiryczne. Smacznego :)