Do góry

Dania główne Przepis na:

Lakierowana kaczka

Lakierowana kaczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 516 Ocena: 10161

Dodano:

Odsłon: 432

Doskonały przepis z chińskiej prowincji Chaoshan, słynącej z najlepszych smaków. A przepis jest łatwy.

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sekretem kaczek po chińsku jest gotowanie w aromatycznej marynacie.

    W sporym garnku ułożyłam kaczkę i dodałam składniki marynaty. Można użyć zamiast kompozycji przypraw gotową przyprawę- typu pięć smaków.
    Nie miałam wina ryżowego więc użyłam zwykłego.

    Kaczkę można przygotować wcześniej a potem ją podpiec.

  2. Dolałam tyle wody aby kaczka była zakryta. Gotowałam ją 1,5 h.

    W wersji kaczka po pekińsku po gotowaniu wiesza się kaczę nad gotującym się wywarem na parę godzin aby ładnie obeschła i skórka się ładnie obkurczyła.

  3. Kaczkę zostawiłam na noc w lodówce. potem zdjęłam warstwę tłuszczu.
    Kaczkę ułożyłam ją na plastrach pomarańczy w naczyniu do zapiekania. I zapiekłam ją godzinę w 160 stopniach.
    Miód wymieszałam z paroma łyżkami wywaru i lakierowałam kaczkę kilkukrotnie w czasie pieczenia.

  4. Po pieczeniu skórka będzie chrupiąca a tłuszcz się wytopi.
    Wywaru można użyć do ugotowania kaszy lub ryżu.

  5. Mięso jest wyjątkowo soczyste a skórka delikatnie smakuje przyprawami.
    Pomysł zaczerpnęłam z miniserialu Flavorful origins o kuchni regionu Chaoshan i z gazetki moje gotownie, plus modyfikacje empiryczne.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (30)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń