Do góry

Dania główne Przepis na:

Langustynki smażone z czosnkiem w sosie winnym

Langustynki smażone z czosnkiem w sosie winnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 67

Dodano:

Odsłon: 204

Langustynki z podpieczoną bułką paryską, posmarowaną masełkiem czosnkowym i lampką wytrawnego białego wina. Połączenie idealne. Owoce morza, białe wino, cytryna, czosnek to związek idealny, a to danie jest wbrew pozorom bardzo proste w przygotowaniu, w tańszej wersji z krewetkami.

Składniki

  • 20 mrożonych langustynek
  • czosnek 4 ząbki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo zmielona sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • pół ostrej papryczki
  • bułka paryska
  • masło czosnkowe
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na patelni podsmażmy na oliwie drobno posiekany czosnek z papryczką, wrzucamy langustynki (można je zastąpić krewetkami), podsmażamy chwilę, następnie wlewamy wino, dusimy do 5 minut, doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem, posypujemy natką i gotowe.
    Podajemy z bagietką posmarowaną masłem czosnkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń