Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowałem dla Ciebie sprawdzony przepis na lasagne bolognese przywieziony prosto ze słonecznej Italii. Zrób ten przepis dla swoich bliskich a ta prosta potrawa zagości w Twoim domu na dłużej.
Naczynie do pieczenia, garnek
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1748
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 43
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1748
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 43
Składniki
Cebulę kroimy w drobną kostkę, por w cienkie plasterki a marchewkę ścieramy na tarce. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy warzywa i przecisnięty przez praskę czosnek. Po chwili robimy miejsce przesuwając warzywa i smażymy boczek pokrojony w cienkie paski. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy.
Do podsmażonego mięsa i warzyw wlewamy wino i dusimy. Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy wymieszamy z bulionem doprowadzając do wrzenia. Solimy i pieprzymy do smaku.
Po kilku minutach wlewamy passatę i dusimy przez 35 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W tym czasie część płynu nam odparuje a sos zgęstnieje.
Kolejnym krokiem jest zrobienie sosu beszamelowego. W garnku rozgrzewamy masło, następnie dodajemy mąkę i smażymy przez około 1 minutę. Powoli wlewamy mleko i energicznie mieszamy trzepaczką tak żeby sos wyszedł gładki. Gotujemy jeszcze chwilę i odstawiamy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne 30 x 20 cm smarujemy na dnie sosem beszamelowym i układamy 4 płaty lasagne. Teraz mięso z sosem bolońskim a na mięso znów sos beszamelowy. Górę posypujemy parmezanem.
Powtarzamy warstwę jeszcze raz czyli płaty, sos boloński, sos beszamelowy i parmezan. A na ostatnią warstwę kładziemy 4 płaty lasagne smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy parmezanem.
Nagrzewamy piekarnik góra/dół (bez termoobiegu) do temperatury 175 °C. Wkładamy lasagne na 45 minut pod przykryciem, po 30 minutach zdejmujemy przykrycie i zapiekamy jeszcze przez 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika czekamy 10 minut żeby lasagne chwilę odparowała. Gotowe… Smacznego