Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne mięsno-szpinakowa

Lasagne mięsno-szpinakowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 622

Dodano:

Odsłon: 6109

Bardzo smaczne ale i sycące.

Składniki

  • mięso mielone ( dowolne ), ok.70 dag
  • pomidory w puszcze, 2
  • cebula, 1
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • szpinak mrożony, 50 dag
  • jajko, 1
  • śmietana, 2 łyżki
  • Sos beszamelowy:
  • masło, 2 łyżki
  • mąka, 2 łyżki
  • mleko, ok.1,5 szklanki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • ser żółty, ok.30 dag
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Lasagne mięsno-szpinakowa

Przygotowanie

  1. Podsmażyć cebulkę dodać mięso ( moim zdaniem lepiej to zrobić w garnku niż na patelni) dodać pomidory. Gotować aż sos zgęstnie. Doprawić według własnego uznania ( ja dodałam trochę suszonej bazylii i oregano).

  2. Zamrożony szpinak wrzucić na rozgrzana patelnię ( można dodać trochę oliwy). Kiedy będzie już miał odpowiednią konsystencję dodać przeciśnięty czosnek, śmietanę i jajko. Dobrze doprawić.

  3. Spód naczynia do zapiekania wysmarować tłuszczem. Układać kolejno makaron- beszamel- mięso+ trochę sera-makaron- beszamel- szpinak- makaron itd. ( wiadomo :))

  4. Nie napisałam ile tego makaronu ( podejrzewam że opakowanie potrzeba ) bo robiłam go własnoręcznie z przepisu : 40 dag mąki i 4 jajka. Przed " układaniem" dania oczywiście troszkę podgotowany , dosłownie chwilkę " do wypłynięcia".

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń