Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lasagne z indykiem, warzywami i sosem beszamelowym.
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4405
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1110
Polecam.
Odsłon: 644
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4405
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1110
Polecam.
Odsłon: 644
Składniki
Przygotowanie sosu pomidorowego. Cukinię, marchew i seler obrać i zetrzeć na plastry. Mięso zmielić z cebulą i czosnkiem, smażyć w rondlu na niewielkiej ilości oleju przez około 10 minut mieszając, aby pozostało rozdrobnione. Następnie dodać starte warzywa i przyprawy. Dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Kiedy warzywa będą zupełnie miękkie dodać przecier pomidorowy i dusić całość przez kilka minut.
Przygotowanie sosu beszamelowego. Mleko wlać do garnka i wymieszać dokładnie z mąką, najlepiej za pomocą trzepaczki. Dodać sól do smaku. Zagotować ciągle mieszając, aby sos się nie przypalił.
Przygotowanie lasagne. Naczynie żaroodporne natłuścić olejem. Na dnie ułożyć warstwę surowego makaronu lasagne, pokryć ją około połową goroącego sosu pomidorowego, następnie polać połową sosu beszamelowego. Ułożyć jeszcze raz warstwę makaronu, warstwę sosu pomidorowego i sosu beszamelowego. Całość przykryć ostatnią warstwą makaronu. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Upieczoną lasagne posypać tartym serem.