Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lasagne z indykiem, warzywami i sosem beszamelowym.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 465
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 183
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 465
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 183
Składniki
Przygotowanie sosu pomidorowego. Cukinię, marchew i seler obrać i zetrzeć na plastry. Mięso zmielić z cebulą i czosnkiem, smażyć w rondlu na niewielkiej ilości oleju przez około 10 minut mieszając, aby pozostało rozdrobnione. Następnie dodać starte warzywa i przyprawy. Dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Kiedy warzywa będą zupełnie miękkie dodać przecier pomidorowy i dusić całość przez kilka minut.
Przygotowanie sosu beszamelowego. Mleko wlać do garnka i wymieszać dokładnie z mąką, najlepiej za pomocą trzepaczki. Dodać sól do smaku. Zagotować ciągle mieszając, aby sos się nie przypalił.
Przygotowanie lasagne. Naczynie żaroodporne natłuścić olejem. Na dnie ułożyć warstwę surowego makaronu lasagne, pokryć ją około połową goroącego sosu pomidorowego, następnie polać połową sosu beszamelowego. Ułożyć jeszcze raz warstwę makaronu, warstwę sosu pomidorowego i sosu beszamelowego. Całość przykryć ostatnią warstwą makaronu. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Upieczoną lasagne posypać tartym serem.