Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne z indykiem

Lasagne z indykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 475

Dodano:

Odsłon: 522

Lasagne z indykiem, warzywami i sosem beszamelowym.

Składniki

  • Mięso z piersi indyka 1/2 kg
  • Cukinia duża 1 szt.
  • Cebula duża 1 szt.
  • Seler około 10 dkg
  • Marchew duża 1 szt.
  • Czosnek 1 ząbek
  • Przecier pomidorowy 1/2 litra
  • Tymianek suszony 1/2 łyżeczki
  • Bazylia suszona 1/2 łyżeczki
  • Oregano suszone 1/2 łyżeczki
  • Lubczyk suszony 1/2 łyżeczki
  • Rozmaryn suszony 1/2 łyżeczki
  • Sól
  • Makaron lasagne
  • Ser żółty tarty około 15 dkg
  • Olej do smażenia
  • Mleko 1/2 litra
  • Mąka pszenna 2 łyżki
5-6 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie sosu pomidorowego.
    Cukinię, marchew i seler obrać i zetrzeć na plastry.
    Mięso zmielić z cebulą i czosnkiem, smażyć w rondlu na niewielkiej ilości oleju przez około 10 minut mieszając, aby pozostało rozdrobnione. Następnie dodać starte warzywa i przyprawy. Dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Kiedy warzywa będą zupełnie miękkie dodać przecier pomidorowy i dusić całość przez kilka minut.

  2. Przygotowanie sosu beszamelowego.
    Mleko wlać do garnka i wymieszać dokładnie z mąką, najlepiej za pomocą trzepaczki. Dodać sól do smaku. Zagotować ciągle mieszając, aby sos się nie przypalił.

  3. Przygotowanie lasagne.
    Naczynie żaroodporne natłuścić olejem. Na dnie ułożyć warstwę surowego makaronu lasagne, pokryć ją około połową goroącego sosu pomidorowego, następnie polać połową sosu beszamelowego. Ułożyć jeszcze raz warstwę makaronu, warstwę sosu pomidorowego i sosu beszamelowego. Całość przykryć ostatnią warstwą makaronu. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Upieczoną lasagne posypać tartym serem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń