Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzący z Książki z Przepisami Programu Edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5749
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 6534
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 250
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5749
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 6534
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 250
Składniki
Rozgrzej 2 łyżki oleju w garnku, wrzuć cebulę pokrojoną w drobną kostkę, marchewkę, selera naciowego. Podsmażaj 5 minut, potem wrzuć warzywa do miski.
W tym samym garnku podsmaż dokładnie mięso, dodaj do niego warzywa i koncentrat pomidorowy. Podsmażaj cały czas mieszając. Dodaj tymianek, rozmaryn oraz cukier i 2 ząbki pokrojonego czosnku i całość gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20-30 minut.
W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę, mieszając do momentu, aż całość się połączy. Zalej wszystko mlekiem i zagotuj, dopraw solą i gałką muszkatołową.
Formę nasmaruj masłem i wykładaj na przemian warstwami: farsz mięsny, beszamel, makaron, farsz mięsny, itd. Zakończ warstwą beszamelu.
Całość posyp serem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 160°C na około 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika lasagne powinna odpocząć w formie przez 15 minut, następnie podziel ją na porcje i nałóż na talerz.