Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzący z Książki z Przepisami Programu Edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 47
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 145
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 162
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 388
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 47
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 145
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 162
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 388
Składniki
Rozgrzej 2 łyżki oleju w garnku, wrzuć cebulę pokrojoną w drobną kostkę, marchewkę, selera naciowego. Podsmażaj 5 minut, potem wrzuć warzywa do miski.
W tym samym garnku podsmaż dokładnie mięso, dodaj do niego warzywa i koncentrat pomidorowy. Podsmażaj cały czas mieszając. Dodaj tymianek, rozmaryn oraz cukier i 2 ząbki pokrojonego czosnku i całość gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20-30 minut.
W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę, mieszając do momentu, aż całość się połączy. Zalej wszystko mlekiem i zagotuj, dopraw solą i gałką muszkatołową.
Formę nasmaruj masłem i wykładaj na przemian warstwami: farsz mięsny, beszamel, makaron, farsz mięsny, itd. Zakończ warstwą beszamelu.
Całość posyp serem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 160°C na około 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika lasagne powinna odpocząć w formie przez 15 minut, następnie podziel ją na porcje i nałóż na talerz.