Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna lasagne z mięsem mielonym, sosem beszamelowym i oczywiście serem. Oto przepis na najlepszą lasagne jaką kiedykolwiek jadłeś! Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2370
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10510
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 5721
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 1048
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7988
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2370
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10510
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 5721
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 1048
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7988
Składniki
Farsz: • Cebulkę kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, dodajemy 4 łyżki oleju i podsmażamy, po kilku minutach dodajemy boczek pokrojony w kostkę i dalej podsmażamy • Przesuwamy wszystko na bok garnka i partiami wkładamy mięso, obsmażamy i mieszamy wszystkie składniki • Wlewamy szklankę białego wina, gotujemy przez kilka minut, następnie dodajemy 0,5 szklanki wody, pomidory z puszki, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę cukru oraz 2 całe papryczki chilli • Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę, doprawiamy solą i następnie bez przykrycia 15 minut • Po skończonym gotowaniu wyjmujemy papryczki chilli
Sos beszamelowy: • 4 łyżki masła rozpuszczamy w garnku, dodajemy 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy porcjami 600 mililitrów mleka • Masło z mlekiem podgrzewamy ciągle mieszając przez kilka minut aż zgęstnieje, na koniec doprawiamy solą Lasagne: • Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (góra-dół bez termoobiegu) • Spod naczynia żaroodpornego (25×25 centymetrów) smarujemy masłem, pokrywamy sosem beszamelom i układamy płaty lazanii • Na płatach lasagne rozprowadzamy warstwę sosu mięsnego, następnie polewamy sosem beszamelowym i posypujemy lekko serem Grangusto, te czynności powtarzamy kilkukrotnie • Wierz lasagne posypujemy tartą mozzarellą i pieczemy przez 45 minut