Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna lasagne z mięsem mielonym, sosem beszamelowym i oczywiście serem. Oto przepis na najlepszą lasagne jaką kiedykolwiek jadłeś! Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 40
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3563
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 118
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 848
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 40
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3563
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 118
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 848
Składniki
Farsz: • Cebulkę kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, dodajemy 4 łyżki oleju i podsmażamy, po kilku minutach dodajemy boczek pokrojony w kostkę i dalej podsmażamy • Przesuwamy wszystko na bok garnka i partiami wkładamy mięso, obsmażamy i mieszamy wszystkie składniki • Wlewamy szklankę białego wina, gotujemy przez kilka minut, następnie dodajemy 0,5 szklanki wody, pomidory z puszki, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę cukru oraz 2 całe papryczki chilli • Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę, doprawiamy solą i następnie bez przykrycia 15 minut • Po skończonym gotowaniu wyjmujemy papryczki chilli
Sos beszamelowy: • 4 łyżki masła rozpuszczamy w garnku, dodajemy 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy porcjami 600 mililitrów mleka • Masło z mlekiem podgrzewamy ciągle mieszając przez kilka minut aż zgęstnieje, na koniec doprawiamy solą Lasagne: • Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (góra-dół bez termoobiegu) • Spod naczynia żaroodpornego (25×25 centymetrów) smarujemy masłem, pokrywamy sosem beszamelom i układamy płaty lazanii • Na płatach lasagne rozprowadzamy warstwę sosu mięsnego, następnie polewamy sosem beszamelowym i posypujemy lekko serem Grangusto, te czynności powtarzamy kilkukrotnie • Wierz lasagne posypujemy tartą mozzarellą i pieczemy przez 45 minut