Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy przygotować farsz mięsny, warzywny czy z owoców morza. Poniżej przepis na lasagne z pieczarkami.
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1758
Polecam na kolację.
Odsłon: 375
Najlepsze domowe. Pachnące masełkiem, dlatego nie ma potrzeby dodawania olejk...
Odsłon: 163
Zapiekanka makaronowa z mięsem gyros, warzywami, brokułami i serem feta to wy...
Odsłon: 298
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1758
Polecam na kolację.
Odsłon: 375
Najlepsze domowe. Pachnące masełkiem, dlatego nie ma potrzeby dodawania olejk...
Odsłon: 163
Zapiekanka makaronowa z mięsem gyros, warzywami, brokułami i serem feta to wy...
Odsłon: 298
Składniki
Nadzienie: Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie zarumieniona, dodajemy mięso. Smażymy cały czas mieszając. Gdy mięso nie będzie już surowe, ściągami je z patelni. Następnie na patelnię przekładamy pieczarki i dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Następnie dodajemy do nich usmażone mięso o rozrobione pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły, chwilę smażymy, po czym zdejmujemy z gazu. Sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Płaty lasagni zamaczamy w wodzie i układamy w naczyniu żaroodpornym (tak, aby płaty zachodziły na siebie). Na makaron kładziemy sos beszamelowy, farsz i ser, i ponownie układamy płaty makaronu, sos beszamelowy, farsz, ser, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Lasagne pieczemy ok. 40 minut, pod przykryciem. Po tym czasie ściągamy przykrywkę i pieczemy jeszcze 5-10min, aby ser w wierzchu się przypiekł.