Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lasagne z warzywami"
Polecam.
Odsłon: 116
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 31
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 552
Polecam.
Odsłon: 116
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 31
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 552
Składniki
Bakłażan opłucz i potnij w plasterki. Oprósz solą, gdy puszczą sok, opłucz.
Ułóż na blasze przykrytej pergaminem, skrop łyżką oliwy i piecz 10 min w 200 st. C.
Cebulę, czosnek i marchewkę obierz i posiekaj. Papryki oraz pomidory oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Warzywa zrumień na patelni. Dodaj koncentrat pomidorowy. Oprósz suszonym oregano, solą, pieprzem i papryką, smaż 5 minut.
Szpinak opłucz, gotuj 5 min w osolonym wrzątku. Odcedź i osącz. Bulion zagotuj, wsyp zasmażkę błyskawiczną i gotuj 2 min. Zdejmij z ognia, wymieszaj ze śmietaną.
Płaty lasagne, liście szpinaku, plasterki bakłażana i podsmażone warzywa ułóż warstwami w żaroodpornej formie. Każdą warstwę posmaruj sosem śmietanowym.
Pomidorki koktajlowe pokrój w plasterki, ułóż na zapiekance, posyp startym serem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C przez 45 min.
Czas przygotowania: 90 minut 300 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień