Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy moje dzieci usłyszały, że na obiad będzie lazania, bardzo się ucieszyły. Miny im zrzedły, gdy zobaczyły, jaka. Summa summarum bardzo im smakowała :)
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 468
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8673
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 3002
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 953
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 468
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8673
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 3002
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 953
Składniki
Szparagi umyć, uciąć zdrewniałe końcówki, obrać na 1/3 długości od dołu. Gotować w osolonej wodzie ok. 3 minuty. Wyjąć i zalać zimną wodą. Zachować 300ml wody po gotowaniu szparagów. Szynkę pokroić w paski.
Cytrynę umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Masło roztopić w garnku, dodać mąkę i cały czas mieszając zrobić zasmażkę. Dolać mleko i wodę po szparagach, gotować ok. 10 minut na małym ogniu, często mieszając. Doprawić solą, pieprzem, gałką, skórką i sokiem cytrynowym..
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Prostokątną formę żaroodporną natłuścić. Na dnie rozsmarować trochę sosu beszamelowego. Położyć pierwszą warstwę makaronu (kolejne warstwy makaronu mogą być podwójne). Potem położyć szynkę i szparagi (wzdłuż długości formy), posmarować sosem i przykryć makaronem. Czynności powtórzyć do wyczerpania składników. Na wierzchu mają znależć się szparagi i szynka przykryte sosem. Posypać serem. Piec 35-40 minut. Smacznego :)