Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lasagne z sosem bolońskim z mięsem mielonym oraz szpinakiem i beszamelem.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5694
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 81
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 108
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 609
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5694
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 81
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 108
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 609
Składniki
SOS BESZAMELOWY Stopić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Ciągle mieszając wlewać mleko i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotować.
SOS BOLOŃSKI Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i mięso mielone. Dodać passatę i gotować około 15 min. Doprawić solą i pieprzem.
SOS SZPINAKOWY Roztopić masło i krótko podsmażyć na nim szpinak. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone suszone pomidory. Gotować ok. 5min. Dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dnie rozprowadzić kilka łyżek sosu beszamelowego. Ułożyć dwa płaty lasagne, nałożyć warstwę sosu beszamelowego a na niego sosu bolońskiego. Ułożyć kolejne dwa płaty lasagne, nałożyć warstwę sosu beszamelowego a na niego warstwę sosu szpinakowego. W ten sam sposób układać kolejne warstwy. Na sam koniec ułożyć dwa płaty makaronu i pokryć je dokładnie sosem beszamelowym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec przez ok. 20 minut. Przed podaniem przestudzić przez około 10min.