Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lasagne z sosem bolońskim z mięsem mielonym oraz szpinakiem i beszamelem.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5377
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 414
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5377
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 414
Składniki
SOS BESZAMELOWY Stopić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Ciągle mieszając wlewać mleko i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotować.
SOS BOLOŃSKI Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i mięso mielone. Dodać passatę i gotować około 15 min. Doprawić solą i pieprzem.
SOS SZPINAKOWY Roztopić masło i krótko podsmażyć na nim szpinak. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone suszone pomidory. Gotować ok. 5min. Dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dnie rozprowadzić kilka łyżek sosu beszamelowego. Ułożyć dwa płaty lasagne, nałożyć warstwę sosu beszamelowego a na niego sosu bolońskiego. Ułożyć kolejne dwa płaty lasagne, nałożyć warstwę sosu beszamelowego a na niego warstwę sosu szpinakowego. W ten sam sposób układać kolejne warstwy. Na sam koniec ułożyć dwa płaty makaronu i pokryć je dokładnie sosem beszamelowym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec przez ok. 20 minut. Przed podaniem przestudzić przez około 10min.