Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałą lazanię z cukinii przygotujesz zastępując tradycyjny makaron plasterkami tego zielonego warzywa. To nie tylko idealna propozycja dla zwolenników diety keto czy bezglutenowej, ale również cudowny sposób na oszczędzenie czasu – cukinia w przeciwieństwie do makaronu nie wymaga wstępnego gotowania. Spróbuj koniecznie, a z pewnością nie wrócisz do standardowej wersji lazanii.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1819
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 46
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1819
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 46
Składniki
Cukinie umyj i pokrój na podłużne paski za pomocą mandoliny lub obieraczki do warzyw. Połóż plasterki cukinii na ręczniku papierowym, lekko posyp solą i odstaw na 10 minut, aż warzywo puści sok.
Przygotuj sos mięsny. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć obraną i drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Przesmaż chwilę do miękkości. Następnie dodaj mięso mielone, bazylię, oregano, sól i czarny pieprz. Smaż mięso (mieszając od czasu do czasu) do lekkiego zrumienienia. Następnie dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, wodę oraz koncentrat pomidorowy. Przesmażaj przez ok. 20-30 minut, aż sok z pomidorów odparuje i sos zgęstnieje.
Przejdź do przygotowania sosu serowego. Do średniego garnka wlej śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i połowę startego sera. Gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw solą i czarnym pieprzem.
Naczynie do zapiekania (25 × 20) wysmaruj masłem i przejdź do złożenia lazanii. Na dno wyłóż około 1/3 sosu mięsnego, polej porcją sosu serowego i ułóż warstwę plastrów cukinii. Powtarzaj czynności do wykończenia składników tak, aby końcową warstwę stanowiła cukinia. Wierzch dania posyp startym serem, przykryj pokrywę i wstaw naczynie żaroodporne do pieca nastawionego na 200°C i piecz ok. 20 minut.
Przed podaniem lazanii z cukinii odstaw ją na co najmniej 15 minut, aby zastygła. Dzięki temu uda ci się wykroić równe i nierozpadające się kawałki. Podawaj potrawę samodzielnie lub w towarzystwie świeżej sałaty skropionej sosem na bazie oliwy i octu balsamicznego.