Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lazania z grzybami"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5629
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28648
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 75
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5629
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28648
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 75
Składniki
Płaty makaronu obgotuj w osolonej wodzie z odrobiną oleju (ok. 5 min). Najlepiej robić to partiami (do garnka wkładać po 2-3 płaty), aby makaron się nie skleił. Ugotowane płaty wyłóż na płaski talerz, aby się nie odkształciły.
Posiekaną cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone w plasterki grzyby, smaż od czasu do czasu mieszając przez 15 minut. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz tymianek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Przygotuj sos beszamelowy. W rondelku z grubym dnem rozpuść 2 łyżki masła i stopniowo dodawaj mąkę, energicznie mieszając całość trzepaczką. Następnie stopniowo wlewaj mleko i, nie przestając mieszać, gotuj aż całość zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Dno wyłóż płatami makaronu, na nim rozłóż warstwę grzybów i posmaruj beszamelem. Na to ponownie ułóż makaron, grzyby, beszamel. Przykryj pozostałymi płatami makaronu i posmaruj sosem beszamelowym. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180° C.
80 minut Porcja: 310 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie