Do góry

Dania główne Przepis na:

Lazania z mięsem i pieczarkami

Lazania z mięsem i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 82 Ocena: 1679

Dodano:

Odsłon: 12302

Robiłam pierwszy raz ale na pewno nie ostatni Składniki podaję z pamięci ponieważ tak ją robiłam.

Składniki

  • 0.5 kg milonej łopatki
  • 0,30 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • tłuszcz do podsmarzenia mięsa i pieczarek
  • 8 płatów makaronu lazania
  • 2 łyżki mąki ok,1 szkl mleka, 2 łyżki masła do sporządzenia sosu
  • 1 puszka pomidorów bez skórki, sos pomidorowy / ja miałam własny z dodatkiem chili /lub koncentrat pomidorowy albo keczup
  • Sól,pieprz,papryka słodka i ostra,bazylia,oregano
  • 20 dag żółtego pikantnego sera
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obrać i pokroić 1 cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju,wrzucić umyte i drobno pokrojone pieczarki ,przyprawić ulubionymi przyprawami,wyłożyć do miski.
    Podobnie postąpić z mielonym mięsem,kiedy już odparuje przyprawić włożyć do miski.
    Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Wysmarować formę keksową.
    Na dno foremki ułożyć makaron u mnie były dwa na jedną warstwę.
    Z mąki masła i mleka zrobić sos beszamelowy.
    Na makaron wyłożyć 0.5 porcji mięsa na mięso odsączone pomidory,keczup lub koncentrat pomidorowy na to sos beszamelowy,trochę sera,bazylię i oregano.
    Znowu makaron; pieczarki,pomidory,sos, ser.w kolejności jw.
    I z ostatnią warstwą postąpić podobnie jw.
    Na wierzch warstwa makaronu,sos, i najwięcej sera.
    Piec w nagrzanym piekarniku./180 stopni / 40 min.

  2. Makaron przekładałam ciepłymi składnikami i zostawiłam na 1 godz przykryte folią aluminiową bałam się żeby makaron nie był twardy,pomimo iż na opakowaniu była informacja,że nie trzeba gotować.Dlatego ser za szybko się roztopił.
    Lazania wszystkim smakowała i okazało się ,że nie jest bardzo pracochłonna.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń