Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lazania to doskonały sposób na danie obiadowe lub proszoną kolację. Na pewno nasi goście będą z przyjemnością spożywać przyrządzony przez nas smakołyk
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2906
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 950
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1102
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 271
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2838
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2906
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 950
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1102
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 271
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2838
Składniki
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy lekko na oleju. Dodajemy mięso i dusimy na ogniu pod przykryciem. Dodajemy pokrojone pomidory sól, pieprz i dalej dusimy pod przykryciem do momenty aż pomidory dobrze zmiękną. Pod koniec odkrywamy mięso, by odparowała woda i wszystko zgęstniało. Dodajemy czosnek , przeciśnięty przez praskę i bazylię. Gotujemy płaty lazanii , studzimy. Ja gotuje po kilka płatów lazanii , mieszam i wykładam na ściereczkę, jak się skleją rozdzielam. W między czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy mąkę, podgrzewamy do zagotowania, dodajemy masło, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Gotujemy, aż sos zgęstniej. Naczynie żaroodporne lub formę do pieczenia smarujemy tłuszczem. Układamy kolejno: Płaty makaronu układamy na dnie naczynia na nich cienką warstwę sosu beszamelowego, potem warstwę mięsa i tak na każdą warstwę. Ostatnia warstwa to sos beszamelowy i starty żółty ser. Danie zapiekamy ok. 40 min w temp. 180°. Podajemy gorące. Można podawać z sosem , np. czosnkowym