Do góry

Dania główne Przepis na:

Lazania z sosem dyniowym i karmelizowaną cebulą

Lazania z sosem dyniowym i karmelizowaną cebulą

Autor:

Przepisów i artykułów: 281 Ocena: 3214

Dodano:

Odsłon: 2261

Pyszna, syta jesienna zapiekanka - z sosem dyniowym, karmelizowaną cebulką i serem pleśniowym

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki pure z dyni
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1,2 szklanki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • płaty lazanii ( w zależności od formy 16-20)
  • 4 cebule
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 200 g sera z niebieską pleśnią
  • kulka mozzarelli ( 200 g)
  • 1 łyżka musztardy dijon
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Lazania z sosem dyniowym i karmelizowaną cebulą

Przygotowanie

  1. Przygotować sos:

    W garnku zmieszać pure z dyni ze śmietaną, mlekiem i musztardą, doprawićdo smaku solą i pieprzem.

    Jak nie macie puree z dyni to łatwo je zrobić - wystarczy upiec kawałek dynii w piekranikiu ( ok 40 minut w 180 stopniach) i zmiksować miąższ

  2. Cebulą pokroić w połkrążki.
    Na patelni rozgrzać masło i oliwę.
    Smażyć cebulę na małym ogniuprzez ok 15 minut, aż zbrązowieje - dodać cukier i ocet, smażyć kolejne 5 minut mieszając.

    Ser pleśniowy pokruszyć na kawałeczki

  3. Na dnie naczynia do zapiekania wyłożyć i rozprowadzić trochę ( 2 łyżki) sosu,
    Na to wyłożyć 1 warstwę płatów do lazanii.
    Na płaty wyłożyć 1,4 sosu, 1/3 cebuli i 1,3 sera.
    Na to płaty, ponownie sos, cebulę i ser i jeszcze raz płaty, sos, cebulkę i ser.
    Na wierzch wyłożyć warstwę płatów i resztę sosu.
    Piec 30 minut w 180 stopniach.
    Mozzarellę zetrzeć, wysypać na wierzch i piec jeszcze 10 minut

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń