Do góry

Dania główne Przepis na:

Lazania z tortilli z kurczakiem gyros i szpinakiem

Lazania z tortilli z kurczakiem gyros i szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 120 Ocena: 1487

Dodano:

Odsłon: 1185

Pomysł na obiad i inne wydanie lazanii, bardzo smakowite. Moimi krytykami kulinarnymi była dorosła młodzież i co powiem to to, że wcinali aż uszy im się trzęsły! :D

Składniki

  • 4 placki tortilli
  • 50 dkg mięsa z kurczaka (np. z uda)
  • 15 dkg szpinaku
  • 30 dkg żółtego sera
  • 3/4 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa gyros
  • 1,5 szklanki mleka
  • Gałka muszkatołowa
  • sól
  • Masło
  • olej
  • mąka
  • Oregano, bazylia
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zrobiłam sos beszamelowy.
    Masło ok. 2-3 łyżki roztopiłam w garnku i dodałam 1 łyżkę mąki. Wymieszałam i dolewałam małymi porcjami mleko. Kiedy już wlałam całe mleko dodałam 1/4 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej. Wymieszałam i odstawiłam.

  2. Usmażyłam mięso z kurczaka.
    Mięso z kurczaka pokroiłam w drobne kawałki, pokropiłam olejem i posypałam przyprawą gyros. Wymieszałam.

  3. Usmażyłam szpinak.
    Na patelni rozpuściłam 1 łyżkę masła i wyłożyłam liście szpinaku. Odrobinę posoliłam i dodałam przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Smażyłam szpinak dotąd aż zmniejszył objętość na patelni.

  4. Zaczęłam układać moją lazanię z tortilli.
    Na dno tortownicy wyłożyłam płat tortilli i posmarowałam ją sosem beszamelowym ( tak ok. 2-3 łyżek sosu).
    Na to wyłożyłam 3 część kurczaka i szpinaku. Posypałam startym żółtym serem i przykryłam plackiem tortilli. Ponawiałam czynność aż do ostatniej warstwy tortilli.

  5. Kiedy wyłożyłam ostatni placek tortilli posmarowałam go sosem beszamelowym i polałam passatą pomidorową. Posypałam serem żółtym i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Przykryłam moją zapiekaną tortillę folią aluminiową i ściągnęłam po ok. 20 minutach żeby ser delikatnie się zrumienił.

    Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiłam tortillę na ok. 15-20 minut i dopiero kroiłam i wykładałam na talerze.

  6. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń