Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na obiad i inne wydanie lazanii, bardzo smakowite. Moimi krytykami kulinarnymi była dorosła młodzież i co powiem to to, że wcinali aż uszy im się trzęsły! :D
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 7
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 90
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 97
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 94
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 7
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 90
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 97
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 94
Składniki
Zrobiłam sos beszamelowy. Masło ok. 2-3 łyżki roztopiłam w garnku i dodałam 1 łyżkę mąki. Wymieszałam i dolewałam małymi porcjami mleko. Kiedy już wlałam całe mleko dodałam 1/4 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej. Wymieszałam i odstawiłam.
Usmażyłam mięso z kurczaka. Mięso z kurczaka pokroiłam w drobne kawałki, pokropiłam olejem i posypałam przyprawą gyros. Wymieszałam.
Usmażyłam szpinak. Na patelni rozpuściłam 1 łyżkę masła i wyłożyłam liście szpinaku. Odrobinę posoliłam i dodałam przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Smażyłam szpinak dotąd aż zmniejszył objętość na patelni.
Zaczęłam układać moją lazanię z tortilli. Na dno tortownicy wyłożyłam płat tortilli i posmarowałam ją sosem beszamelowym ( tak ok. 2-3 łyżek sosu). Na to wyłożyłam 3 część kurczaka i szpinaku. Posypałam startym żółtym serem i przykryłam plackiem tortilli. Ponawiałam czynność aż do ostatniej warstwy tortilli.
Kiedy wyłożyłam ostatni placek tortilli posmarowałam go sosem beszamelowym i polałam passatą pomidorową. Posypałam serem żółtym i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Przykryłam moją zapiekaną tortillę folią aluminiową i ściągnęłam po ok. 20 minutach żeby ser delikatnie się zrumienił. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiłam tortillę na ok. 15-20 minut i dopiero kroiłam i wykładałam na talerze.
Smacznego!