Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie jest to może najbardziej wyszukane danie, nie jest również zbytnio fotogeniczne, ale w mojej rodzinie absolutnie wielbione za smak i aromat ;-)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6320
Polecam.
Odsłon: 350
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 352
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6320
Polecam.
Odsłon: 350
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 352
Składniki
kapustę kroimy dosyć drobno (jeżeli jest zbyt kwaśna, to wcześniej płuczemy w wodzie i odciskamy), w szerokim rondlu rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wrzucamy kapustę i smażymy, aż nam cała ładnie zbrązowieje (ok. 30 min), potem dolewamy wrzącej wody (tyle, żeby lekko przykryła kapustę) i wsypujemy kminek, gotujemy, aż nam się cała woda wygotuje (ok 15 min), wszystko proponuję robić na dość ostrym ogniu i pamiętać, że kapusta musi być dobrze usmażona, gotową kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego
pieczarki czyścimy i kroimy w sporą kostkę i smażymy w rondlu po kapuście na pozostałym oleju tak długo, aż odparuje cały płyn, gotowe pieczarki dorzucamy do kapusty
teraz do naszego rondla wrzucamy boczek pokrojony w drobna kostkę i smażymy, aż nam się wytopi tłuszcz, wtedy dorzucamy cebulę pokrojoną w piórka, jak nam się już cebula zrumieni, dodajemy ją do kapusty i pieczarek
makaron na łazanki gotujemy według przepisu z opakowania, potem odcedzamy, płuczemy pod zimną wodą i dodajemy do naczynia żaroodpornego
teraz wszystko dokładnie mieszamy, solimy i pieprzymy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st C na ok 45 minut po tym czasie wszystkie smaki i aromaty powinny się doskonale połączyć, więc danie jest gotowe... oczywiście najlepiej smakuje odgrzane w dniu następnym ;-)