Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łazanki z kiszoną kapustą to smak mojego dzieciństwa. Dawniej mama robiła makaron sama, dziś kupujemy gotowy w sklepie. Kapusta musi być wyrazista i kwaskowa, a do omaszczenia możemy wykorzystać masło z cebulką lub podsmażony boczek czy słoninę.
patelnia, dwa duże garnki
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15666
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4711
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 386
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2938
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15666
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4711
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 386
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2938
Składniki
Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna zalewamy ją wodą, zagotowujemy chwilę i odcedzamy. Wywar zachować do gotowania innych potraw.
Następnie kapustę podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy dwa liście laurowe i dwa ziela angielskie. Dusimy godzinę, aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem.
Boczek kroimy w kostkę i powoli wytapiamy z niego tłuszcz, po czym podsmażamy. Do lekko zrumienionego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwile razem smażymy.
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z uduszoną kapustą i podsmażonym boczkiem z cebulką.