Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łazanki z kiszoną kapustą to smak mojego dzieciństwa. Dawniej mama robiła makaron sama, dziś kupujemy gotowy w sklepie. Kapusta musi być wyrazista i kwaskowa, a do omaszczenia możemy wykorzystać masło z cebulką lub podsmażony boczek czy słoninę.
patelnia, dwa duże garnki
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 99
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 70
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 99
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 70
Składniki
Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna zalewamy ją wodą, zagotowujemy chwilę i odcedzamy. Wywar zachować do gotowania innych potraw.
Następnie kapustę podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy dwa liście laurowe i dwa ziela angielskie. Dusimy godzinę, aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem.
Boczek kroimy w kostkę i powoli wytapiamy z niego tłuszcz, po czym podsmażamy. Do lekko zrumienionego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwile razem smażymy.
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z uduszoną kapustą i podsmażonym boczkiem z cebulką.