Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łazanki zajadamy zazwyczaj w wersji z kapustą i grzybami, jednak te po góralsku, które oprócz kiszonej kapusty i kiełbasy zawierają oscypka i żurawinę, również smakują fantastycznie. Danie jest sycące, rozgrzewające i świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Przepis na łazanki po góralsku pochodzi z 532. odcinka programu "Ewa gotuje".
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2179
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 145
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 252
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2179
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 145
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 252
Składniki
Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec Dorzucić posiekany czosnek. Pieczarki umyć i pokroić. Dodać na patelnię.
Kapustę odcisnąć z soku i posiekać. Dorzucić na patelnię. Przyprawić kurkumą, liściem laurowym, zielem angielskim i świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron ugotować i odcedzić. Część wyłożyć na dno naczynia do zapiekania. Na makaron dać połowę kapusty z cebulą, czosnkiem i grzybami. Przykryć makaronem.
Do reszty kapusty dodać pokrojoną kiełbasę. Wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Złożyć drugą porcję łazanek. Na wierzch obu porcji zetrzeć oscypek. Wstawić do piekarnika (najlepiej z funkcją grillowania). Zapiekać aż ser się zezłoci.
Udekorować żurawiną.