Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Własnoręcznie przygotowane łazanki są dużo smaczniejsze niż te ze sklepu. Co więcej, ususzyć i trzymać w zamkniętym pojemnik.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1077
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4712
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1363
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1077
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4712
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1363
Składniki
Mąkę przesiewamy i wysypujemy na stolnicę. Z mąki formujemy kopczyk a środku robimy wgłębienie i wbijamy do niego jajka. Dodajemy też szczyptę soli, 2 łyżki oleju i 1/4 szklanki wody.
Mieszamy widelcem a następnie starannie zagniatamy do uzyskania twardego ciasta (powinno być trochę twardsze niż na pierogi).
Kroimy je na 4 części, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 15 min. Następnie każdą z części musimy rozwałkować - trochę grubiej niż na makaron. Na koniec rozwałkowane ciasto kroimy w kwadraciki. Zostawiamy na czystej ściereczce do przeschnięcia.
Jeśli wyjdzie nam zbyt dużo łazanek, możemy je ususzyć i wykorzystać przy następnej okazji. Najlepiej suszyć łazanki całą noc a potem przesypać je do zamykanego słoja.