Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Własnoręcznie przygotowane łazanki są dużo smaczniejsze niż te ze sklepu. Co więcej, ususzyć i trzymać w zamkniętym pojemnik.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5319
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 406
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5319
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 406
Składniki
Mąkę przesiewamy i wysypujemy na stolnicę. Z mąki formujemy kopczyk a środku robimy wgłębienie i wbijamy do niego jajka. Dodajemy też szczyptę soli, 2 łyżki oleju i 1/4 szklanki wody.
Mieszamy widelcem a następnie starannie zagniatamy do uzyskania twardego ciasta (powinno być trochę twardsze niż na pierogi).
Kroimy je na 4 części, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 15 min. Następnie każdą z części musimy rozwałkować - trochę grubiej niż na makaron. Na koniec rozwałkowane ciasto kroimy w kwadraciki. Zostawiamy na czystej ściereczce do przeschnięcia.
Jeśli wyjdzie nam zbyt dużo łazanek, możemy je ususzyć i wykorzystać przy następnej okazji. Najlepiej suszyć łazanki całą noc a potem przesypać je do zamykanego słoja.