Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Własnoręcznie przygotowane łazanki są dużo smaczniejsze niż te ze sklepu. Co więcej, ususzyć i trzymać w zamkniętym pojemnik.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1587
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3025
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1108
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1885
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1587
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3025
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1108
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1885
Składniki
Mąkę przesiewamy i wysypujemy na stolnicę. Z mąki formujemy kopczyk a środku robimy wgłębienie i wbijamy do niego jajka. Dodajemy też szczyptę soli, 2 łyżki oleju i 1/4 szklanki wody.
Mieszamy widelcem a następnie starannie zagniatamy do uzyskania twardego ciasta (powinno być trochę twardsze niż na pierogi).
Kroimy je na 4 części, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 15 min. Następnie każdą z części musimy rozwałkować - trochę grubiej niż na makaron. Na koniec rozwałkowane ciasto kroimy w kwadraciki. Zostawiamy na czystej ściereczce do przeschnięcia.
Jeśli wyjdzie nam zbyt dużo łazanek, możemy je ususzyć i wykorzystać przy następnej okazji. Najlepiej suszyć łazanki całą noc a potem przesypać je do zamykanego słoja.