Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, kapusty i sporej ilości pieprzu.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Składniki
Z podanych składników zagnieć makaron. Rozwałkuj na cienki placek. Podsusz lekko ciasto aby lepiej się kroiło. Pokrój na łazanki ok 1,5-2 cm wielkości.
Płat ciasta przekrój wzdłuż na pół i posyp mąką, następnie nałóż na siebie i ponownie przetnij na pół. Każdy płat posyp mąką aby się nie skleiły. Rozrzuć pokrojony makaron na stolnicy i jeśli sie klei to jeszcze przesyp mąką. Ugotuj makaron w osolonym wrzątku, odcedź i przelej wodą.
Kapustę poszatkuj. Do dużego rondla wlej wodę, tak aby była na wysokości 2-3 cm. Włóż poszatkowaną kapustę i przyprawy. Zacznij gotować na małym ogniu pod przykryciem. Dodaj przyprawę maggi i odrobinę oleju rzepakowego. Na drugiej patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij pokojoną w kostkę cebulę. Dodaj do kapusty. Spróbuj czy jest dobrze doprawione. Duś jeszcze klika minut. Potem wrzuć makaron i mieszaj razem z kapustą. Dodaj drobno posiekaną natkę i dopraw jeszcze maggi i pieprzem trzeba. Całość polej olejem lnianym z pirwszego tłoczenia.