Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo

Leczo

Autor:

Przepisów i artykułów: 314 Ocena: 3871

Dodano:

Odsłon: 2166

Leczo, które jest proste w przygotowaniu i szybko znika z talerza.

Składniki

  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kolorowe papryki 3 sztuki
  • ½ kg pomidorów
  • 700 g cukinii (po obraniu i wydrylowaniu)
  • opakowanie pomidorów krojonych (w kartoniku)
  • 500 g kiełbasy jako dodatek do leczo można dodać ( ja wolę polać ziemniaki podpieczona kiełbaską)
  • sól, pieprz, słodka papryka, rozmaryn, oregano, bazylia olej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Leczo

Przygotowanie

  1. Ja zawsze kiełbaskę pokrojoną i podsmażoną podaje osobno, ale można wymieszać razem z leczo.
    Cebulę i czosnek kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość duża kostkę. Cukinie obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne(jeżeli cukinia jest mała i ich niema to nie trzeba wydrążać środka)
    Gdy cebula będzie już zarumieniona na niewielkiej ilości oleju dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i jeszcze chwilkę podsmażamy na niedużym ogniu. Następnie dodajemy paprykę i dusimy ok 10 minut, po upływie tego czasu dodajemy pokrojone pomidory i ponownie dusimy przez następne 10 minut. Po kolejnych 10 minutach dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię. Wszystko dusimy do momentu zmięknięcia warzyw. Jednak nie za długo aby się nie rozgotowały. Na końcu doprawiamy do smaku i dodajemy krojone pomidory. Wszystko razem mieszamy i dusimy jeszcze ok 2-3 minuty.
    Podsmażoną kiełbasę pokrojoną w talarki możemy dodać do leczo lub podajemy obok na talerzu. Ja zawsze polewam wraz z tłuszczem powstałym ze smażenia ziemniaki, bo leczo zawsze serwuję z gotowanymi ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń