Leczo to danie jednogarnkowe. proste w przygotowaniu , ale tez bardzo smaczną. Może być zajadane z ryżem lub pajdą świeżego pieczywa, obiad lub kolacja. Polecam
Leczo
Składniki
- dobrej jakości kiełbasa około 400 g,
- cebula duża,
- ząbki czosnku 3,
- papryki - czerwona, żółta i zielona,
- olej lub smalec do podsmażenia,
- passata pomidorowa z butelki około 400 g,
- koncentrat pomidorowy 3 łyżki,
- pomidory 2 pokrojone w kostkę,
- papryka słodka 1,5 łyżeczki,
- papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki,
- po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, ziół prowansalskich,
- cukinia 1,
- sól i pieprz ziołowy do smaku,
- Dodatkowo ;
- bulion warzywny 250 - 300 ml, (najlepiej według uznania mniej lub więcej jak kto woli),
Składniki
- dobrej jakości kiełbasa około 400 g,
- cebula duża,
- ząbki czosnku 3,
- papryki - czerwona, żółta i zielona,
- olej lub smalec do podsmażenia,
- passata pomidorowa z butelki około 400 g,
- koncentrat pomidorowy 3 łyżki,
- pomidory 2 pokrojone w kostkę,
- papryka słodka 1,5 łyżeczki,
- papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki,
- po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, ziół prowansalskich,
- cukinia 1,
- sól i pieprz ziołowy do smaku,
- Dodatkowo ;
- bulion warzywny 250 - 300 ml, (najlepiej według uznania mniej lub więcej jak kto woli),

Potrzebne przybory kuchenne
garnek, nóż, deska do krojenia, łyżka,
Etapy przygotowania
W większym garnku najlepiej z grubym dnem podgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklić. Następnie dodać pokrojoną w pół plasterki kiełbasę i podsmażać na średnim ogniu około 10 minut. co jakiś czas mieszając, a pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć , osuszyć i pokroić w kostkę, dodać do kiełbasy i dalej smażyć na średnim ogniu , co jakiś czas mieszając smażyć jeszcze kolejne 10 minut. Dodać przyprawy, umytą, osuszoną i pokrojoną w kostkę cukinię oraz pokrojone pomidory. Do całości wlać bulion , passatę pomidorową oraz koncentrat pomidorowy wymieszać. Doprowadzić do zagotowania. Gotować jeszcze ok. 5 - 8 minut. Wyłączyć. Można zagęścić lekką zasmażką ale nie koniecznie. Podawać pieczywem lub ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego

Danie jedno garnkowe - czyli leczo gotowe do podania.

Przepis w Waszym wykonaniu (14)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3156
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4874
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3156
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4874



Składniki
- dobrej jakości kiełbasa około 400 g,
- cebula duża,
- ząbki czosnku 3,
- papryki - czerwona, żółta i zielona,
- olej lub smalec do podsmażenia,
- passata pomidorowa z butelki około 400 g,
- koncentrat pomidorowy 3 łyżki,
- pomidory 2 pokrojone w kostkę,
- papryka słodka 1,5 łyżeczki,
- papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki,
- po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, ziół prowansalskich,
- cukinia 1,
- sól i pieprz ziołowy do smaku,
- Dodatkowo ;
- bulion warzywny 250 - 300 ml, (najlepiej według uznania mniej lub więcej jak kto woli),
W większym garnku najlepiej z grubym dnem podgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklić. Następnie dodać pokrojoną w pół plasterki kiełbasę i podsmażać na średnim ogniu około 10 minut. co jakiś czas mieszając, a pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć , osuszyć i pokroić w kostkę, dodać do kiełbasy i dalej smażyć na średnim ogniu , co jakiś czas mieszając smażyć jeszcze kolejne 10 minut. Dodać przyprawy, umytą, osuszoną i pokrojoną w kostkę cukinię oraz pokrojone pomidory. Do całości wlać bulion , passatę pomidorową oraz koncentrat pomidorowy wymieszać. Doprowadzić do zagotowania. Gotować jeszcze ok. 5 - 8 minut. Wyłączyć. Można zagęścić lekką zasmażką ale nie koniecznie. Podawać pieczywem lub ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego
Danie jedno garnkowe - czyli leczo gotowe do podania.