Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś na obiad obmyśliłam sobie leczo, oczywiście w wersji wege ;) Ale jak wyciągałam produkty z lodówki w oczy mi się rzucił jeden samotny batat. Poza tym w garnku już bulgotała czerwona fasolka, którą gotowałam na pasztet. To czemu nie wzbogacić tradycyjnego leczo o batata i fasolkę? ;) Wzbogaciłam! I nigdy dotąd nie ugotowałam tak smacznego leczo! Bataty nadały lekkiej słodkości a fasolka sytości. Poza tym fasolka zawiera więcej białka niż mięso więc dla jaroszy jak najbardziej wskazana. Leczo wyszło bardzo aromatyczne a to za zasługą dodanych ziół i przypraw.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2547
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3107
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102031
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6415
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2547
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3107
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102031
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6415
Składniki
Cebulę kroję w kostkę. Papryki pozbawiam nasion i białej części a następnie kroję w kostkę. Cukinię też kroję w kostkę razem ze skórką. Batata obieram i kroję w niedużą kostkę aby szybciej się ugotował. Fasolkę namaczam na noc i gotuję do miękkości.
W garnku z grubym dnem rozgrzewam ok 2-3 łyżki oliwy, wrzucam cebulę, dodaję przyprawy: paprykę słodką, zioła prowansalskie, kurkumę, czosnek niedźwiedzi a potem cebulę przesmażam z ziołami aż będzie lekko szklista. Dorzucam wszystkie warzywa poza fasolkę i batatem, mieszam z cebulą i podsmażam całość ok. 5 minut cały czas mieszając. Dorzucam batata, dodaję passatę pomidorową i gotuję pod przykryciem mieszając od czasu do czasu ok. 20 minut. Po tym czasie dodaję fasolkę, resztę przypraw i gotuję jeszcze ok 5-10 minut.