Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo z batatem i czerwoną fasolką

Leczo z batatem i czerwoną fasolką

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 751

Dodano:

Odsłon: 527

Dziś na obiad obmyśliłam sobie leczo, oczywiście w wersji wege ;) Ale jak wyciągałam produkty z lodówki w oczy mi się rzucił jeden samotny batat. Poza tym w garnku już bulgotała czerwona fasolka, którą gotowałam na pasztet. To czemu nie wzbogacić tradycyjnego leczo o batata i fasolkę? ;) Wzbogaciłam! I nigdy dotąd nie ugotowałam tak smacznego leczo! Bataty nadały lekkiej słodkości a fasolka sytości. Poza tym fasolka zawiera więcej białka niż mięso więc dla jaroszy jak najbardziej wskazana. Leczo wyszło bardzo aromatyczne a to za zasługą dodanych ziół i przypraw.

Składniki

  • 1 cebula
  • 2 niewielkie cukinie
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 1 batat średniej wielkości
  • Szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
  • 750 g passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki ostrej papryczki
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 2-3 łyżeczki drobno posiekanego świeżego tymianku
  • Sól i pieprz
  • Oliwa z oliwek
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę kroję w kostkę. Papryki pozbawiam nasion i białej części a następnie kroję w kostkę. Cukinię też kroję w kostkę razem ze skórką. Batata obieram i kroję w niedużą kostkę aby szybciej się ugotował. Fasolkę namaczam na noc i gotuję do miękkości.

  2. W garnku z grubym dnem rozgrzewam ok 2-3 łyżki oliwy, wrzucam cebulę, dodaję przyprawy: paprykę słodką, zioła prowansalskie, kurkumę, czosnek niedźwiedzi a potem cebulę przesmażam z ziołami aż będzie lekko szklista. Dorzucam wszystkie warzywa poza fasolkę i batatem, mieszam z cebulą i podsmażam całość ok. 5 minut cały czas mieszając. Dorzucam batata, dodaję passatę pomidorową i gotuję pod przykryciem mieszając od czasu do czasu ok. 20 minut. Po tym czasie dodaję fasolkę, resztę przypraw i gotuję jeszcze ok 5-10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 lutego 2018 Nie ma to, jak eksperymenty w kuchni, zawsze można odkryć nowe smaki :)

Coś jak w programie ZCDCP - "Kuchnia pełna niespodzianek" xD

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń