Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7488

Dodano:

Odsłon: 13257

Leczo bardzo znana, szybka potrawa na obiad albo jako przekąska dla łakomczuchów. Ile kucharzy tyle różnych wersji lecza a każde ma w sobie to coś. W przepisie który ja podaje są moje ulubione składniki, każdemu jednak polecam dodawać to co samemu lubi najbardziej :) Druga wersja którą też robię to zamiast dodania cukinii dodaje pieczarki !

Składniki

  • 4 średniej długości kiełbasy
  • 5 papryk różnokolorowych (chyba że ktoś nie lubi goryczy zielonej - można z niej zrezygnować)
  • 2 cebule
  • 6-10 świeżych pomidorów (w zależności od wielkości)
  • 1-2 cukinie
  • ok. 15 dag boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • olej roślinny
  • Przyprawy: wegeta, pieprz, słodka i ostra papryka, orygano
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Leczo z cukinią

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Podsmażamy boczek a następnie przekładamy do garnka w którym ostatecznie będziemy gotować leczo. Następnie każdy ze składników kroimy w kostkę za wyjątkiem kiełbaski którą kroimy w półksiężyce przesmażamy na patelni i przekładamy do garnka i tak w następującej kolejności: cebula, papryka, kiełbasa, cukinia. Mieszamy wszystkie składniki w garnku.

  2. Następnie sparzamy pomidorki obieramy je ze skórki, wykrawamy środki i kroimy w kostkę. Dodajemy do pozostałych warzyw (możemy również użyć pomidorów z puszki aczkolwiek latem kiedy mamy możliwość nabycia świeżych pomidorów z całego serca polecam - to jednak zawsze inny smak niż z puszki :)

  3. Wszystkie składniki gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy przyprawy: 2-3 łyżki wegety, pieprz, łyżeczkę papryki słodkie, pół łyżeczki ostrej papryki oraz oregano do smaku. Całość gotujemy ok. 30 min. Do miękkości warzyw, ważne jest aby nie rozgotować ich na paćkę :)

    Podajemy z chlebem, albo bułeczkami, jeśli chcemy aby nasze leczo było mniej gęste można dodać odrobinę sosu warzywnego bądź pomidorowego.

    SMACZNEGO i na zdrówko !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń