Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leczo bardzo znana, szybka potrawa na obiad albo jako przekąska dla łakomczuchów. Ile kucharzy tyle różnych wersji lecza a każde ma w sobie to coś. W przepisie który ja podaje są moje ulubione składniki, każdemu jednak polecam dodawać to co samemu lubi najbardziej :) Druga wersja którą też robię to zamiast dodania cukinii dodaje pieczarki !
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 303
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8917
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21899
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 547
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 303
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8917
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21899
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 547
Składniki
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Podsmażamy boczek a następnie przekładamy do garnka w którym ostatecznie będziemy gotować leczo. Następnie każdy ze składników kroimy w kostkę za wyjątkiem kiełbaski którą kroimy w półksiężyce przesmażamy na patelni i przekładamy do garnka i tak w następującej kolejności: cebula, papryka, kiełbasa, cukinia. Mieszamy wszystkie składniki w garnku.
Następnie sparzamy pomidorki obieramy je ze skórki, wykrawamy środki i kroimy w kostkę. Dodajemy do pozostałych warzyw (możemy również użyć pomidorów z puszki aczkolwiek latem kiedy mamy możliwość nabycia świeżych pomidorów z całego serca polecam - to jednak zawsze inny smak niż z puszki :)
Wszystkie składniki gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy przyprawy: 2-3 łyżki wegety, pieprz, łyżeczkę papryki słodkie, pół łyżeczki ostrej papryki oraz oregano do smaku. Całość gotujemy ok. 30 min. Do miękkości warzyw, ważne jest aby nie rozgotować ich na paćkę :) Podajemy z chlebem, albo bułeczkami, jeśli chcemy aby nasze leczo było mniej gęste można dodać odrobinę sosu warzywnego bądź pomidorowego. SMACZNEGO i na zdrówko !