Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leczo bardzo znana, szybka potrawa na obiad albo jako przekąska dla łakomczuchów. Ile kucharzy tyle różnych wersji lecza a każde ma w sobie to coś. W przepisie który ja podaje są moje ulubione składniki, każdemu jednak polecam dodawać to co samemu lubi najbardziej :) Druga wersja którą też robię to zamiast dodania cukinii dodaje pieczarki !
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 4349
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 4349
Składniki
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Podsmażamy boczek a następnie przekładamy do garnka w którym ostatecznie będziemy gotować leczo. Następnie każdy ze składników kroimy w kostkę za wyjątkiem kiełbaski którą kroimy w półksiężyce przesmażamy na patelni i przekładamy do garnka i tak w następującej kolejności: cebula, papryka, kiełbasa, cukinia. Mieszamy wszystkie składniki w garnku.
Następnie sparzamy pomidorki obieramy je ze skórki, wykrawamy środki i kroimy w kostkę. Dodajemy do pozostałych warzyw (możemy również użyć pomidorów z puszki aczkolwiek latem kiedy mamy możliwość nabycia świeżych pomidorów z całego serca polecam - to jednak zawsze inny smak niż z puszki :)
Wszystkie składniki gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy przyprawy: 2-3 łyżki wegety, pieprz, łyżeczkę papryki słodkie, pół łyżeczki ostrej papryki oraz oregano do smaku. Całość gotujemy ok. 30 min. Do miękkości warzyw, ważne jest aby nie rozgotować ich na paćkę :) Podajemy z chlebem, albo bułeczkami, jeśli chcemy aby nasze leczo było mniej gęste można dodać odrobinę sosu warzywnego bądź pomidorowego. SMACZNEGO i na zdrówko !