Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leczo bardzo znana, szybka potrawa na obiad albo jako przekąska dla łakomczuchów. Ile kucharzy tyle różnych wersji lecza a każde ma w sobie to coś. W przepisie który ja podaje są moje ulubione składniki, każdemu jednak polecam dodawać to co samemu lubi najbardziej :) Druga wersja którą też robię to zamiast dodania cukinii dodaje pieczarki !
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11766
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1330
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11766
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1330
Składniki
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Podsmażamy boczek a następnie przekładamy do garnka w którym ostatecznie będziemy gotować leczo. Następnie każdy ze składników kroimy w kostkę za wyjątkiem kiełbaski którą kroimy w półksiężyce przesmażamy na patelni i przekładamy do garnka i tak w następującej kolejności: cebula, papryka, kiełbasa, cukinia. Mieszamy wszystkie składniki w garnku.
Następnie sparzamy pomidorki obieramy je ze skórki, wykrawamy środki i kroimy w kostkę. Dodajemy do pozostałych warzyw (możemy również użyć pomidorów z puszki aczkolwiek latem kiedy mamy możliwość nabycia świeżych pomidorów z całego serca polecam - to jednak zawsze inny smak niż z puszki :)
Wszystkie składniki gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy przyprawy: 2-3 łyżki wegety, pieprz, łyżeczkę papryki słodkie, pół łyżeczki ostrej papryki oraz oregano do smaku. Całość gotujemy ok. 30 min. Do miękkości warzyw, ważne jest aby nie rozgotować ich na paćkę :) Podajemy z chlebem, albo bułeczkami, jeśli chcemy aby nasze leczo było mniej gęste można dodać odrobinę sosu warzywnego bądź pomidorowego. SMACZNEGO i na zdrówko !