Do góry

Dania główne Przepis na:

leczo z cukinii z wiejską kiełbasą

leczo z cukinii z wiejską kiełbasą

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 9103

Dodano:

Odsłon: 9731

Nie ma lata bez tego dania :)

Składniki

  • 3 spore cukinie, 4 strąki papryki (u mnie 2 czerwone i 2 zielone)
  • 2 średnie cebule, 0,7 kg dobrej wiejskiej kiełbasy
  • 4 duże mięsiste pomidory lub 0,5 słoiczka koncentratu
  • sól, czarny pieprz słodka lub (i) ostra papryka do smaku
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
leczo z cukinii z wiejską kiełbasą

Przygotowanie

  1. Cukinie obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
    Cebule siekamy, paprykę obieramy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki.
    W sporym garnku przesmażmy na oleju paprykę z cebulą do zeszklenia tej ostatniej, następnie zalewamy 0,5 szklanki wody i dusimy by papryka zmiękła.
    Kiedy woda lekko odparuje wsypujemy pokrojoną cukinię, dodajemy sól i inne przyprawy, podlewamy kilkoma łyżkami wody (zapobiegnie to przypaleniu całości zanim cukinia puści sok) i na małym ogniu gotujemy wszystko razem do miękkości cukinii.
    Potem dodajemy koncentrat lub pokrojone ( i najlepiej obrane ze skórki) pomidory, gotujemy jeszcze chwilkę.
    Kiełbasę kroimy w kostkę lub talarki, przysmażamy na patelni, dodajemy do leczo, mieszamy, gotujemy jeszcze przez 5 minut, finalnie doprawiamy i gotowe :)
    Podajemy z pieczywem lub na przykład z ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 13 lipca 2016 Przez Ciebie zachorowałem na leczo <3 Muszę popełnić :P

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 13 lipca 2016 Pyszota,już robiłam ze swoją cukinią(była młodziutka nie obierałam) dałam jeszcze przesmażone pieczarki - niebo w gębie dla mojej rodzinki.Pozdrawiam Ewcia :) Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń