Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo z dynią

Leczo z dynią

Autor:

Przepisów i artykułów: 488 Ocena: 12459

Dodano:

Odsłon: 710

W sezonie jesiennym często gotuję leczo - to świetne, rozgrzewające i sycące danie. Moja ulubiona wersja to leczo z dodatkiem dyni.

Składniki

  • 500g kiełbasy
  • 3 papryki czerwone
  • 1 mała dynia hokkaido (po oczyszczeniu ok. 600g)
  • 2 cebule
  • 2 cukinie
  • 1 butelka passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól, pieprz
  • olej
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Leczo z dynią

Przygotowanie

  1. Kiełbasę kroimy w plastry. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na duże kawałki. Cebulę i cukinię kroimy w kostkę. Z dyni usuwamy pestki, kroimy w kostkę.

  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę. Kiedy się zarumieni dodajemy warzywa. Solimy, dodajemy passatę, dusimy przez około 30 minut, do momentu aż warzywa zmiękną.

  3. Pod koniec dodajemy pozostałe przyprawy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń