Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo z kalafiorem i bakłażanem

Leczo z kalafiorem i bakłażanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 129

Do przygotowania lecza z wędliną dodaję różne warzywa sezonowe i taka wersja domownikom zawsze bardzo smakuje.

Składniki

  • kalafior 0,5 sztuki
  • bakłażan 1 sztuka
  • cukinia żółta 1 sztuka
  • cukinia zielona 1 sztuka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • papryka fioletowa 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • pomidory 0,5 kg
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżki
  • kiełbasa 70 dag
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • chili szczypta
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Leczo z kalafiorem i bakłażanem

Przygotowanie

  1. Pomidory zalać wrzącą wodą, po chwili obrać ze skórki.

    Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie, osączyć.
    Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną cebulę, dodać czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażyć.

  2. Bakłażan pokroić w kostkę, oprószyć solą i po 10 minutach przepłukać wodą.
    Do papryki wsypać pokrojoną w kostkę cukinię i bakłażan, poddusić.

  3. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojoną w półkrążki kiełbasę.
    Przełożyć do garnka, połączyć z kiełbasą, dodać obrane ze skórki pomidory, koncentrat, podlać niedużą ilością wody, przykryć i gotować do miękkości warzyw.

  4. Następnie dodać różyczki ugotowanego kalafiora, przyprawić do smaku papryczką chili, pieprzem, cukrem i solą, wymieszać, podgrzać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń