Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo z kiełbasą z przepisu mamy - proste i genialne

Leczo z kiełbasą z przepisu mamy - proste i genialne

Autor:

Przepisów i artykułów: 119 Ocena: 2036

Dodano:

Odsłon: 2198

Polecam przepis na przepyszne leczo z takiej typowej, działkowej, przerośniętej, wielkiej cukinii. Jeżeli macie taką i nie wiecie co z nią zrobić - to mój przepis wychodzi Wam na przeciw - a danie jest tak pyszne, że potem trzeba ze świecą szukać takiej cukinii, albo sobie obiecać, że w przyszłym roku obsadzimy ogródek taką cukinią, by móc rozkoszować się tym smakiem :-)

Składniki

  • 1 duża działkowa cukinia
  • 2 kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 1 biała papryka
  • 4 pomidory
  • sól, pieprz, majeranek, mielona słodka papryka, pół łyżeczki cukru
  • oliwa
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od pokrojenia wszystkich składników:
    - cebulę w ćwierć-talarki
    - kiełbasy w kosteczkę
    - papryki w kosteczkę
    - sparzone i obrane ze skórki pomidory i pozbawione szypułek - też w kosteczkę

    Cukinię musimy umyć, odciąć końce, przekroić na przykład na 3 części, odkroić skórki, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w plasterki (na filmiku dobrze to jest pokazane).

    W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia.

    Następnie dodajemy kiełbasę, smażymy wszystko posypane mieloną papryką.

    Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki i tak wszystko smażymy i dusimy, aż papryka odda swój aromat. To trwa kilka minut.

    Następnie dodajemy cukinię, mieszamy, solimy i tak dusimy znów kilka minut. Sypiemy mieloną słodką papryką, mieszamy, dusimy.

    Czas na pomidory - wrzucamy je do gara, dodajemy pół łyżeczki cukru, pieprz, jeszcze trochę soli, mieszamy, i dusimy znów kilka minut.

    Następnie sypiemy dużo majeranku, mieszamy i przykrywamy i tak dusimy około 10 minut, aż cukinia wyraźnie się zeszkli. Wtedy danie będzie gotowe.

    Jest przepyszne, a na następny dzień jeszcze lepsze, ale rzadko kiedy dotrwa do tego następnego dnia, bo zjadamy to w jeden wieczór :-)

    (a potem przeszukujemy bazarki, by zdobyć taką cukinię, a tam niestety same te małe, zielone....a to do innego dania...zatem w przyszłym roku obsiewamy ogródek cukinią)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń