Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam przepis na przepyszne leczo z takiej typowej, działkowej, przerośniętej, wielkiej cukinii. Jeżeli macie taką i nie wiecie co z nią zrobić - to mój przepis wychodzi Wam na przeciw - a danie jest tak pyszne, że potem trzeba ze świecą szukać takiej cukinii, albo sobie obiecać, że w przyszłym roku obsadzimy ogródek taką cukinią, by móc rozkoszować się tym smakiem :-)
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 24
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 69
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1257401
Tarta serowo-brokułowa to znakomita propozycja na obiad dla dwojga. Warto prz...
Odsłon: 3044
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 24
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 69
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1257401
Tarta serowo-brokułowa to znakomita propozycja na obiad dla dwojga. Warto prz...
Odsłon: 3044
Składniki
Zaczynamy od pokrojenia wszystkich składników: - cebulę w ćwierć-talarki - kiełbasy w kosteczkę - papryki w kosteczkę - sparzone i obrane ze skórki pomidory i pozbawione szypułek - też w kosteczkę Cukinię musimy umyć, odciąć końce, przekroić na przykład na 3 części, odkroić skórki, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w plasterki (na filmiku dobrze to jest pokazane). W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy kiełbasę, smażymy wszystko posypane mieloną papryką. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki i tak wszystko smażymy i dusimy, aż papryka odda swój aromat. To trwa kilka minut. Następnie dodajemy cukinię, mieszamy, solimy i tak dusimy znów kilka minut. Sypiemy mieloną słodką papryką, mieszamy, dusimy. Czas na pomidory - wrzucamy je do gara, dodajemy pół łyżeczki cukru, pieprz, jeszcze trochę soli, mieszamy, i dusimy znów kilka minut. Następnie sypiemy dużo majeranku, mieszamy i przykrywamy i tak dusimy około 10 minut, aż cukinia wyraźnie się zeszkli. Wtedy danie będzie gotowe. Jest przepyszne, a na następny dzień jeszcze lepsze, ale rzadko kiedy dotrwa do tego następnego dnia, bo zjadamy to w jeden wieczór :-) (a potem przeszukujemy bazarki, by zdobyć taką cukinię, a tam niestety same te małe, zielone....a to do innego dania...zatem w przyszłym roku obsiewamy ogródek cukinią)