Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka sałatka to przepyszna, smaczna i pożywna propozycja na szybki lunch czy kolację. Groszek jest pełny witamin i innych substancji odżywczych. Dostarcza dużej ilości białka, dzięki czemu jest polecany osobom, które chcą szybko zbudować swoją masę mięśniową i wspierać proces odchudzania. Ogórek bardzo dobrze nawadnia organizm i świetnie sprawdza się podczas upałów. Sałatka wpływa też pozytywnie na funkcjonowanie układu trawiennego. Wszystkie składniki skąpane w delikatnym sosie winegret są ze sobą idealnie połączone.
Składniki
Groszek wrzuć do wrzącej wody i zostaw go na 2 minuty. Odcedź i zalej zimną wodą. Osusz na papierowych ręcznikach. Jajka ugotuj na twardo. Obierz je i pokrój na grube plasterki, a następnie na ćwiartki. Ogórki umyj i także pokrój na plasterki, a następnie na ćwiartki. Szczypiorek pokrój w paski o długości ok. 1-2 cm.
Wszystkie warzywa umieść w misce. Wymieszaj z solą i pieprzem. W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu. Przygotowanym sosem zalej sałatkę i wymieszaj. Lekką sałatkę podawaj po schłodzeniu w lodówce, udekorowaną koperkiem i plasterkami rzodkiewki.