Do góry

Dania główne Przepis na:

Lekkie roladki drobiowe

Lekkie roladki drobiowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Lekkie roladki drobiowe"

Składniki

  • pierś kurczaka (podwójna)
  • po 5-6 suszonych śliwek oraz moreli
  • łyżka oleju
  • 1-2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • kilka liści zielonej sałaty
  • sól
  • pieprz
  • gałązki świeżych ziół (np. majeranku lub oregano) do przybrania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ewentualnie:

  2. cienkie paski boczku wędzonego.

  3. Ponadto:

  4. wykałaczki lub szpadki do spięcia roladek.

  5. Filet z piersi kurczaka przekrój na pół, a następnie tak, aby powstały 4 podobnej wielkości i grubości płaty mięsa. Każdy kawałek piersi kurczaka bardzo delikatnie rozbij tłuczkiem lub rozgnieć pięścią.

  6. Jeśli śliwki i morele są bardzo suche, namocz je w ciepłej wodzie i odstaw na 10 minut. Następnie osącz je z nadmiaru wody.

  7. Mięso delikatnie oprósz solą oraz pieprzem. Na dwóch płatach mięsa ułóż śliwki, na dwóch pozostałych morele.

  8. Każdy kawałek mięsa ciasno zroluj, a następnie zepnij wykałaczkami lub szpadkami. Jeśli nie liczysz kalorii, każdą roladkę możesz owinąć wąskim paskiem boczku. Roladki smaż na oleju na złoty kolor.

  9. Na osobnej patelni (bez dodatku tłuszczu!) upraż migdały.

  10. Przed podaniem usuń z roladek wykałaczki. Podawaj je z jogurtem, posypane prażonymi migdałami i udekorowane sałatą oraz świeżymi ziołami.

  11. 25 minut Porcja: 235 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń