Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leniwe to jeden z moich ulubionych klasycznych dodatków do obiadu.
Wersja leniwych dla początkujących kucharzy lub osób bardzo zapracowanych:)...
Odsłon: 3030
Taka babka z pewnością wyglądem na stole wielkanocnym będzie się wyróżniała i...
Odsłon: 531
Zapraszam na babeczki niepowtarzalne, w smaku genialne. To kruche ciasto w po...
Odsłon: 4496
Taka babka z pewnością wyglądem na stole wielkanocnym będzie się wyróżniała i...
Odsłon: 531
Zapraszam na babeczki niepowtarzalne, w smaku genialne. To kruche ciasto w po...
Odsłon: 4496
Składniki
Ser rozdrabniamy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do niego mąki pszennej oraz ziemniaczaną, sól i jajka. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto musi być dość twarde i zwięzłe, takie żeby można było je kroić nożem. Formujemy z niego kulkę i dzielimy na 3 części. Z każdej z nich formujemy wałek, który następnie spłaszczamy z góry. Kroimy pod kątem na niewielkie kawałki, które kształtem będą właśnie przypominały kopytka.
Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę partiami. Gotowe są po około 2-3 minutach od chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z podprażoną bułką tartą lub jako dodatek do mięsa. Smacznego ;)
Jak przygotować taką prażoną bułkę tartą? Na patelni roztapiamy 4 łyżki masła. Dodajemy do niego tyle samo łyżek bułki tartej. Podgrzewamy mieszając, aż bułka się zarumieni i zacznie się cała pienić.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pierogi lubelskie
Dania główne
Siekane kotlety rybne
Dania główne
Schab w mleku i cebuli
Dania główne
Leśny kociołek Kaukai Semigali
Pierogi lubelskie
Takie pierogi często robiła moja mama i babcia. Świetna alternatywa dla piero...
Odsłon: 4658
Siekane kotlety rybne
Dziś ryba w trochę innym wydaniu. Kotleciki, ale nie z ryby mielonej, a siek...
Odsłon: 144