Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przepis na pyszne i bardzo łatwe do zrobienia kluski leniwe. Zrobiłam według przepisu, który znalazłam w swoim starym zeszycie z przepisami. Kluseczki smakują przepysznie, są puszyste i delikatne. Smakować będą wyśmienicie z różnymi dodatkami, mi bardzo smakują ze śmietana i jagodami.
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1419
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 39
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych...
Odsłon: 1089
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 453
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1419
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 39
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych...
Odsłon: 1089
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 453
Składniki
Do dużej miski wbić jajka, dodać do nich sól i mikserem ubić je na puch. Do ubitych jajek dodać twaróg, można go przed dodaniem zmielić i zblendować razem z jajkami. Twaróg dodawać stopniowo. Pod koniec dodawania dosypać do niego budyń i ponownie całość wymieszać.
Do tak przygotowanej masy serowej dodać szklankę making i zacząć wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodawać pozostałą mąkę. Mąkę dodawać do momentu uzyskania właściwej konsystencji ciasta. Zazwyczaj dodaje 1.5 szklanki maki. Ciasto ma być miękkie i dawać się łatwo rolować. Resztę niezużytej mąki zachować do podsypania ciasta i klusek.
Wyrobione ciasto podzielić na mniejsze części i z każdej z nich uformować wałeczek. Każdy wałeczek lekko spłaszczyć i pod skosem wyciąć z niego kluseczki. Wielkość zależy od waszych preferencji.
Gotowe kluski gotować we wrzącej osolonej wodzie jeszcze 3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Ugotowane kluski wyjąć z wody za pomoca łyżki cedzakowej. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!