Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie z dzieciństwa, które moja babcia zawsze chętnie przyrządzała dla swoich wnuków :) szybki i sprawdzony, nawet największy niejadek zawsze coś skubnął z talerza :)
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 789
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8787
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1295
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10402
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4706
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 789
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8787
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1295
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10402
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4706
Składniki
Do miski wrzucamy twaróg i jajka. Mieszamy i powoli dodajemy mąkę. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, podsypać jeszcze mąką, ale niezbyt dużo. Do smaku można dodać trochę cukru waniliowego lub świeżej wanilii. Następnie ciasto uformować w rolkę i pokroić w drobne kawałki. Wrzucić do gotującej wody, po wypłynięciu na wierzch gotować ok 2-3 minut. Moja babcia zawsze polewała kluski leniwe masełkiem i posypywała cukrem, w takiej wersji są najlepsze. Ja dodałam owoce, jeszcze mrożone, ale w sezonie można zaszaleć z malinami, truskawkami czy jagodami :) Smacznego!!!