Do góry

Dania główne Przepis na:

Leniwe mielone z piekarnika

Leniwe mielone z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 926

Dodano:

Odsłon: 16681

Tak przygotowane kotleciki z dodatkiem odrobiny boczku, prażonej cebulki, ziół włoskich i przypraw są aromatyczne i prawie robią się same.

Składniki

  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 garście bułki tartej
  • Pół szklanki mleka
  • Pół pokrojonej drobno cebuli
  • 2 jajka
  • 2 plasterki boczku
  • Sól, świeżo mielony czarny pieprz, pół łyżeczki chili lub ostrej papryki
  • 2 łyżki mieszanki ziół włoskich(cząber, majeranek, tymianek)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę i boczek siekamy dość drobno. Podsmażamy na złoto na patelni.

  2. W misce mieszamy mięso mielone, bułkę tartą, jajka, dodajemy mleko. Dodajemy wszystkie przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę.

  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Naczynie żaroodporne skrapiamy delikatnie oliwą lub nacieramy masłem lub margaryną.

  4. Z masy mięsnej formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i układamy w naczyniu żaroodpornym. Do bułki tartej można dodatkowo dodać odrobinę ziół włoskich. Smarujemy wierzch kotlecików odrobiną oliwy.

  5. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 45-50 minut, przy czym po 20 minutach przewracamy kotleciki na drugą stronę, by równo się nam upiekły.

  6. Podajemy z ulubionym sosem, surówką,i ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

filozofija 30 grudnia 2016 Ja też nie smażę mielonych, tylko piekę w multicookerze i są o wiele zdrowsze niż smażone, a moim zdaniem też lepsze. I też dodaję trochę boczku! I musztardę dijon, żeby było trochę ostrzej.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń