Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leniwe pierogi. Uwielbiałam je w dzieciństwie, ale sama nie robiłam ich już od wielu lat. W sumie nawet nie wiem, dlaczego, bo kluski leniwe robią się prawie same, jak każde danie dla leniwych smakoszy. Tradycyjnie leniwe pierogi podaje się polane zrumienioną na maśle bułką tartą i posypane cukrem, ale nie tylko. Ponieważ są neutralne w smaku, to można je podać ze zrumienioną cebulką, a nawet z sosem grzybowym lub mięsnym, ale to w ogóle nie jest popularny sposób podania. Bo tak się jakoś utarło, że leniwe pierogi są dla dzieci, a one lubią je na słodko.
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 815
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 223
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 12733
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 1590
Naleśniki z twarogiem i bananami to klasyka, która łączy w sobie delikatność...
Odsłon: 60
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 815
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 223
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 12733
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 1590
Naleśniki z twarogiem i bananami to klasyka, która łączy w sobie delikatność...
Odsłon: 60
Składniki
W garnku zagotuj wodę i gdy zawrze, dodaj sól. A w międzyczasie…
Twaróg i jajko umieść w misce, a następnie rozgnieć praską lub widelcem.
Dodaj sól, ćwierć szklanki mąki oraz kartoflankę i wymieszaj, starając się zagnieść ciasto na kluski. Gdyby było bardzo klejące, dodaj jeszcze odrobinę mąki, ale nie za dużo, bo wtedy kluski będą twarde.
Przełóż ciasto na stolnicę oprószoną skrobią ziemniaczaną, a następnie szybko zagnieć w kulę.
Podziel ją na dwie części, a potem z każdej uformuj wałeczek, spłaszcz lekko i odcinaj ukośne lub kwadratowe kluski.
Przez ten czas woda w garnku na pewno już się zagotowała, więc od razu wrzucaj kluseczki do wrzątku.
Gotuj na średnim ogniu jeszcze przez 1-2 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię.
Leniwe pierogi wyławiaj łyżką cedzakową wprost na talerz, a następnie dodaj, co tam chcesz. Bułkę tartą i cukier albo podsmażoną cebulkę, albo ulubiony sos.
Ja na gorących kluskach układam krążek zamrożonego sosu truskawkowego, który odcinam z kawałkiem butelki. Reszta wraz z butelką po zabezpieczeniu woreczkiem foliowym wraca do zamrażarki i czeka na następną okazję.
Dzięki zawartości miodu lub cukru takie truskawki nie zamarzają na kość, więc wystarczy ostry nóż, najlepiej z piłką. I gotowe. Odciętą porcję można rozmrozić przed dodaniem do klusek, ale ja lubię taką zmrożoną porcję „lodów”. Szybko się roztapia pod wpływem ciepła z klusek, wystarczy odrobinę rozdrobnić widelcem i już można jeść. Można też zamrożone całe truskawki zmiksować z cukrem lub miodem jak sorbet i od razu podawać.
Szczególnie dobrze leniwe pierogi smakują z truskawkami i łyżką kwaśnej śmietany.
Spróbuj, smacznego!