Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek z dodatkiem musu truskawkowego. Leniwe pysznie smakują z zarumienioną na maśle bułką tartą oraz posypane odrobiną cukru. Możemy podawać je także z dodatkiem jogurtu, śmietany oraz z ulubionymi owocami. Dzisiaj zapraszam Was na wersję z musem truskawkowym, który o tej porze roku przygotowałam z mrożonych owoców.
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 146
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 654
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 466
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 53
Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Odsłon: 83
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 81
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 146
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 654
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 466
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 53
Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Odsłon: 83
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 81
Składniki
Truskawki rozmrażamy i miksujemy na gładki mus. Dosładzamy do smaku ulubionym słodzidłem - cukrem, ksylitolem, słodzikiem lub miodem.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Twaróg mielimy w maszynce lub dokładnie przeciskamy przez praskę (tak, aby nie pozostały grudki).
Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka i chwilę razem ugniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodajemy pianę z białek* i mieszamy. Do masy dodajemy także sól, łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz mąkę pszenną (najlepiej dodawać ją partiami). Masa jest dość kleista, dlatego warto mieszać ją drewnianą lub silikonową łyżką. * Kluseczki możecie przygotować także dodając całe jajka (bez ubijania piany). Zabieg ten jednak nada im miękkości i delikatności.
Na stolnicę oprószoną mąką wykładamy porcje masy i formujemy z niej wałek, delikatnie spłaszczamy i pod skosem wycinamy kluseczki. Uformowane leniwe wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 0,5 do maksymalnie 1 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię (dłuższe gotowanie sprawi, że kluseczki się rozpadną). Kluseczki wyciągamy z wody za pomocą łyżki cedzakowej.
Leniwe podajemy z zarumienioną na maśle bułką tartą oraz ulubionymi dodatkami.
Polecam Wam gorąco wersję z dodatkiem musu truskawkowego. Całość świetnie dopełni także odrobina jogurtu greckiego.
PRZECHOWYWANIE Leniwe, które chcemy podać na drugi dzień, polejmy odrobiną stopionego masła, co zapobiegnie ich sklejeniu. Przechowujemy je w lodówce w zamkniętym ceramicznym lub próżniowym naczyniu. MROŻENIE Ugotowane leniwe możemy także zamrozić. Co zrobić żeby się nie posklejały? Układamy je na drewnianej lub plastikowej deseczce, aby nie stykały się ze sobą i wkładamy do zamrażarki. Następnie zamrożone już kluseczki ściągamy z deseczki, przekładamy do woreczka i ponownie wkładamy do zamrażarki.