Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10513
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6067
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5331
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12929
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4670
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10513
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6067
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5331
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12929
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4670
Składniki
Wystudzone ziemniaki (ważne!) przepuszczamy wraz z serem przez praskę.
Do masy serowo-ziemniaczanej dodajemy żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, solimy i dokładnie wyrabiamy - masa ma być jednolita i sprężysta.
Z porcji ciasta, na posypanej mąką stolnicy, formujemy wałek, kroimy pierogi i zaraz po przygotowaniu(!) wrzucamy do gotującej się i osolonej wody z dodatkiem oliwy. Gotujemy 3-5 minut od chwili gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową na wygrzane talerze. Pierogi leniwe podajemy ze zrumienionym z bułką tartą masłem lub ze skwarkami ze świeżej słoniny. Potrawa została przygotowana wg przepisu z książki "1001 przepisów". Smacznego :)