Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W czasie letnich upałów apetyt z pewnością nie sprzyja. Szukamy lekkich, delikatnych i mocno wilgotnych dań. Taki właśnie jest letni kurczak pieczony z warzywami. Całość jest wyjątkowo aromatyczna i delikatna. Dodatek limonki przyjemnie orzeźwia i nadaje ciekawej, kwaskowatej nuty. Zaletą tego dania jest prostota modyfikacji przez dodanie lub zmianę warzyw na te, które akurat masz pod ręką.
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 29
Dzięki temu przepisowi przygotujesz prawdziwy śląski obiad, którego nie odmów...
Odsłon: 746
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 115
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 46
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 29
Dzięki temu przepisowi przygotujesz prawdziwy śląski obiad, którego nie odmów...
Odsłon: 746
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 115
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 46
Składniki
Kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Natrzyj nią kurczaka. Mięso odłóż w chłodne miejsce na przynajmniej pół godziny.
Czerwoną cebulę obierz i pokrój w ósemki. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w dużą kostkę. Brokuł umyj i podziel na różyczki. Limonkę pokrój w grube półplasterki. Czosnek drobno posiekaj.
Żeliwny garnek nasmaruj cienką warstwą oliwy. Połóż w nim kurczaka, a na nim rozłóż przygotowane wcześniej warzywa.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 st. Celsjusza. Piecz kurczaka pod przykryciem przez około 45 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i zapiekaj go jeszcze przez 15-20 minut, do ładnego zrumienienia.
Letni kurczak pieczony z warzywami najlepiej smakuje na ciepło. Przed podaniem udekoruj danie gałązkami bazylii i rozmarynu.