Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam dziś jedno z moich ulubionych dań sezonowych – jest to letnia fasolka po bretońsku. Przypadła do gustu również wielu moim gościom, których postanowiłam nią poczęstować. Jak smakuje “zwykła” fasolka po bretońsku – wie chyba każdy, prawda? Ta dzisiejsza potrawa to raczej wariacja na temat, bo w tym daniu fasolę zastępuję fasolką szparagową. Do tego wystarczy dodać świeże pomidory i jeszcze parę składników – i oto pyszne, szybkie danie jest gotowe. Idealna potrawa na lato i wczesną jesień, gdy w ogrodzie wciąż zbieramy kolejne porcje fasolki szparagowej i bardzo dojrzałe pomidory.
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1026
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 510
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 581
Ziemniaki po bacowsku to proste danie, które jest jednocześnie niezwykle pysz...
Odsłon: 4416
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 139
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 6007
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1026
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 510
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 581
Ziemniaki po bacowsku to proste danie, które jest jednocześnie niezwykle pysz...
Odsłon: 4416
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 139
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 6007
Składniki
W dużym garnku zagotuj około litra wody. Dodaj płaską łyżeczkę soli i wrzuć pokrojoną fasolkę szparagową. Moja, pierwotnie fioletowa, po zetknięciu z wrzątkiem zmienia barwę na zieloną – czyli taka mała magia... Ty jednak możesz użyć dowolnej fasolki – zielonej, żółtej czy jaką tam masz na podorędziu. Gdy fasolka osiągnie stan al dente, odcedź ją. Gotowana dłużej stanie się zbyt miękka i może “rozciapciać” się podczas dalszej obróbki, a przecież tego nie chcemy. Na talerzu ma wyglądać ładnie.
Równocześnie w dużym rondlu rozgrzej tłuszcz do smażenia i dodaj wybraną wędzonkę. U mnie to była (wyjątkowo) wegańska mortadela, ale bardzo rzadko używam takich produktów. Najczęściej jednak w moim rondlu ląduje tofu. Podsmażaj je przez chwilę, równocześnie mieszając.
Dodaj cebulę i czosnek i dalej podsmażaj, mieszając.
Smaż do czasu, aż cebula porządnie zmięknie, ale nie powinna się zrumienić.
Teraz czas na dodanie pomidorów. Bez skórki i pokrojonych. Można też użyć domowego przecieru ze świeżych pomidorów, a ostatecznie – nawet passaty ze sklepu.
Dodaj jeszcze zioła (majeranek i tymianek) i duś wszystko pod pokrywką przez jakieś 10 minut. Pod koniec przypraw danie cukrem, pieprzem i solą do smaku.
Do gotowego sosu pomidorowego dodaj ugotowaną i odcedzoną fasolkę szparagową. Wymieszaj wszystko i podgrzewaj przez kilka minut, aby smaki mogły się połączyć. Na koniec spróbuj – bo może trzeba będzie dodać jeszcze odrobinę soli, cukru lub pieprzu?