Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam dziś jedno z moich ulubionych dań sezonowych – jest to letnia fasolka po bretońsku. Przypadła do gustu również wielu moim gościom, których postanowiłam nią poczęstować. Jak smakuje “zwykła” fasolka po bretońsku – wie chyba każdy, prawda? Ta dzisiejsza potrawa to raczej wariacja na temat, bo w tym daniu fasolę zastępuję fasolką szparagową. Do tego wystarczy dodać świeże pomidory i jeszcze parę składników – i oto pyszne, szybkie danie jest gotowe. Idealna potrawa na lato i wczesną jesień, gdy w ogrodzie wciąż zbieramy kolejne porcje fasolki szparagowej i bardzo dojrzałe pomidory.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1282
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 115
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 46
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1282
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 115
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 46
Składniki
W dużym garnku zagotuj około litra wody. Dodaj płaską łyżeczkę soli i wrzuć pokrojoną fasolkę szparagową. Moja, pierwotnie fioletowa, po zetknięciu z wrzątkiem zmienia barwę na zieloną – czyli taka mała magia... Ty jednak możesz użyć dowolnej fasolki – zielonej, żółtej czy jaką tam masz na podorędziu. Gdy fasolka osiągnie stan al dente, odcedź ją. Gotowana dłużej stanie się zbyt miękka i może “rozciapciać” się podczas dalszej obróbki, a przecież tego nie chcemy. Na talerzu ma wyglądać ładnie.
Równocześnie w dużym rondlu rozgrzej tłuszcz do smażenia i dodaj wybraną wędzonkę. U mnie to była (wyjątkowo) wegańska mortadela, ale bardzo rzadko używam takich produktów. Najczęściej jednak w moim rondlu ląduje tofu. Podsmażaj je przez chwilę, równocześnie mieszając.
Dodaj cebulę i czosnek i dalej podsmażaj, mieszając.
Smaż do czasu, aż cebula porządnie zmięknie, ale nie powinna się zrumienić.
Teraz czas na dodanie pomidorów. Bez skórki i pokrojonych. Można też użyć domowego przecieru ze świeżych pomidorów, a ostatecznie – nawet passaty ze sklepu.
Dodaj jeszcze zioła (majeranek i tymianek) i duś wszystko pod pokrywką przez jakieś 10 minut. Pod koniec przypraw danie cukrem, pieprzem i solą do smaku.
Do gotowego sosu pomidorowego dodaj ugotowaną i odcedzoną fasolkę szparagową. Wymieszaj wszystko i podgrzewaj przez kilka minut, aby smaki mogły się połączyć. Na koniec spróbuj – bo może trzeba będzie dodać jeszcze odrobinę soli, cukru lub pieprzu?