Do góry

Dania główne Przepis na:

Ligawa z anyżem, czerwoną cebulą i śliwkami

Ligawa z anyżem, czerwoną cebulą i śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 49485

Dodano:

Odsłon: 877

Uwielbiam kruche ciasto ze śliwkami, powidła śliwkowe, ale przecież śliwki równie dobrze sprawdzają się jako dodatek do mięs i sosów (chociażby wszystkim znany schab ze śliwkami). O tej porze roku warto korzystać z owoców sezonowych, dlatego u mnie w kuchni postawiłam właśnie na śliwki. Tym razem połączyłam je z wołowiną, anyżem i czerwoną cebulą. Powstało aromatyczne danie, które gorąco Wam polecam :)

Składniki

  • wołowina (ligawa) 500 g
  • czerwona cebula 1 sztuka
  • śliwki węgierki (świeże) 10- 15 sztuk
  • anyż 1 sztuka (gwiazdka)
  • jasny sos sojowy 1 łyżka
  • bulion wołowy 250 ml lub 250 ml wody i 1/2 kostki rosołowej Winiary
  • sól, pieprz czarny świeżo mielony
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • świeża, posiekana nać pietruszki 1 łyżka
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ligawa z anyżem, czerwoną cebulą i śliwkami

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w plastry o grubości 2 cm, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, obsmażamy mięso z obu stron. Tak przygotowane mięso przekładamy do rondelka.
    Cebulę obieramy, kroimy w piórka, szklimy na tłuszczu ze smażenia mięsa z dodatkiem sosu sojowego. Następnie na patelnię wsypujemy mąkę, delikatnie mieszamy ją z cebulą. Całość podsmażamy 2- 3 minuty.
    Cebulę dodajemy do mięsa, wlewamy bulion (ewentualnie wlewamy bulion i wrzucamy 1/2 kostki rosołowej), dodajemy anyż.

  2. Całość doprowadzamy do wrzenia, dusimy pod przykryciem do miękkości (u mnie 2 godziny i 20 minut). Po godzinie wyjmujemy anyż. Po dwóch godzinach wyjmujemy na chwilę mięso, sos blendujemy. Następnie wkładamy do rondelka kawałki mięsa, dodajemy śliwki (wcześniej przekrojone na połówki i wypestkowane). Wołowinę ze śliwkami, jak łatwo się domyślić, dusimy 20 minut.
    Gotowe mięso posypujemy posiekaną natką pietruszki, podajemy z ryżem na sypko i surówką z czerwonej kapusty.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń