Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to czas kiedy w naszych jadłospisach dominują świeże warzywa. Możemy je serwować w surówkach, sałatkach, duszone, gotowane lub smażone. Kupując warzywa lub uprawiając je we własnych ogrodach wraz z warzywami dostajemy "produkt uboczny" w postaci natki lub liści. Najczęściej owe "zielone pióropusze" wyrzucamy i tym samym popełniamy ogromny błąd. Większość liści i naci warzyw jest bowiem jadalna i zawiera więcej składników mineralnych i witamin niż same warzywa. Tak jest np. w popularnej i często wykorzystywanej natce pietruszki, która jest zdecydowanie bogatsza min. w witaminy C,E,K, żelazo, magnez i kwas foliowy niż sam korzeń. Oto przykład innych smacznych i zdrowych naci i liści, które można i warto wykorzystać w potrawach.
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 82
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 63
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 82
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 63
Składniki
Liście rzodkiewki - zawierają żelazo, fosfor, wapń oraz witaminę C. Posiadają właściwości detoksykacyjne pomocne przy leczeniu min. żółtaczki, odtruwają organizm, regulują ciśnienie, ułatwiają przemianę materii. Możemy dodawać do surówek, zup, koktajli lub podsmażać na patelni /i np. dodawać do jajecznicy/. Liście kalarepy - zawierają witaminy A, C, z grupy B, wapń, magnez, żelazo, sód, kwas foliowy. Zawierają także chlorofil, którego spożycie jest zalecane osobom z problemami z wątrobą i pęcherzykiem żółciowym - przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu. Możemy dodawać do sałatek, surówek, zup lub wykorzystywać zamiast kapusty w gołąbkach /i zawijać w nie mięso mielone/ Nać marchwi - najlepsza jest młoda przy mało rozwiniętym korzeniu - im większy korzeń w naci wzrasta poziom potasu, który nadaje jej specyficzny gorzkawy smak. Zawiera witaminę C i K oraz magnez i przeciwutleniacze. Reguluje krzepliwość krwi. W medycynie ludowej wykorzystywana jako środek antyseptyczny na rany i choroby jamy ustnej. Możemy dodawać do koktajli, sałatek lub pesto. Liście kalafiora - zawierają witaminy A, C,E i K, kwas foliowy, wapń, potas, selen. Możemy go ugotować, poddusić na patelni, wykorzystać na kanapki zamiast sałaty. Możemy też skropić olejem, oprószyć przyprawami, upiec w piekarniku i otrzymamy zdrowe i pyszne chipsy. Liście brokuła - 30g pokrywa 90% dziennego zapotrzebowania na witaminę A oraz 40% zapotrzebowania na witaminę C. Zawiera też dużo witaminy K. Możemy dodawać do surówek, koktajli, smażyć, gotować lub upiec w piekarniku jak chipsy /-podobnie jak liście kalafiora/. Liście buraczków - zawierają 7 razy więcej wapnia oraz 200 razy więcej witaminy A niż bulwa.Oprócz tego zawierają min. fosfor,wapń, cynk, błonnik, magnez, potas, mangan i żelazo.Wzmacniają układ odpornościowy, korzystnie wpływają na pracę mózgu oraz budowę kości. Liście młodych buraków zawierają kwas szczawiowy, który hamuje przyswajanie wapnia, dlatego powinniśmy je podawać z produktami bogatymi w wapń np. śmietaną, serem, jogurtami. Nie powinny ich spożywać /w dużych ilościach/ osoby z kamicą nerkową. Możemy je dodawać do zup, chłodników, sałatek, soków. Liście selera - zawierają 100 razy więcej witaminy C oraz 5 razy więcej magnezu i wapnia niż bulwa. Oprócz tego zawierają witaminę A, przeciwutleniacze i sole mineralne. Leczą stany zapalne, mają właściwości moczopędne, poprawiają szczelność i elastyczność naczyń krwionośnych. Charakterystyczny smak zastępuje użycie soli w sałatkach czy surówkach. Możemy suszyć i wykorzystać jako składnik domowej jarzynki. Zielone liście pora - zawierają witaminy A,C,E,K i z grupy B, cynk, żelazo, wapń, kwas foliowy, luteinę i błonnik. Ma właściwości bakteriobójcze i oczyszczające. Twarde liście możemy zmiękczyć drobno krojąc a następnie posypując solą, cukrem lub skrapiając sokiem z cytryny i odstawiając na 20 min. Możemy dodawać do zup, surówek sałatek, koktajli a po wysuszeniu do domowej jarzynki. Liście rzepy - zawierają 2 razy więcej białka i błonnika oraz 2000 razy więcej witaminy K niż korzeń. Ponadto zawierają witaminę C, E,wapń, magnez, potas i żelazo.Możemy dodawać do sałatek, chłodników, koktajli ale w niewielkich ilościach gdyż mają gorzkawy smak. Smaczniejsze są podsmażane na patelni /jak szpinak/ lub duszone w małej ilości wody. Liście chrzanu - zawierają witaminy A,B,E,C,PP, potas, magnez, wapń, siarkę i selen. Mają duże stężenie naturalnego kwasu askorbinowego - większe niż cytryna czy czarna porzeczka. Usuwają toksyny i poprawiają metabolizm. Nie polecane osobom z chora wątrobą, stanami zapalnymi układu pokarmowego oraz chorobami nerek. Dodajemy zamiast korzenia do kiszonek: kiszonych ogórków czy papryki. Możemy wykorzystać do sałatek, surówek, pesto czy sosu. W liście chrzanu możemy zawijać tradycyjne gołąbki lub ryby na grill.