Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Liście i natka cenniejsze niż korzenie
  • Dania główne
  • Przepis na

Liście i natka cenniejsze niż korzenie

29.07.2020 Odsłon: 975
5.0 (7 oceny)
Czas przygotowania
Liczba porcji
ErJot
ErJot

Lato to czas kiedy w naszych jadłospisach dominują świeże warzywa. Możemy je serwować w surówkach, sałatkach, duszone, gotowane lub smażone. Kupując warzywa lub uprawiając je we własnych ogrodach wraz z warzywami dostajemy "produkt uboczny" w postaci natki lub liści. Najczęściej owe "zielone pióropusze" wyrzucamy i tym samym popełniamy ogromny błąd. Większość liści i naci warzyw jest bowiem jadalna i zawiera więcej składników mineralnych i witamin niż same warzywa. Tak jest np. w popularnej i często wykorzystywanej natce pietruszki, która jest zdecydowanie bogatsza min. w witaminy C,E,K, żelazo, magnez i kwas foliowy niż sam korzeń. Oto przykład innych smacznych i zdrowych naci i liści, które można i warto wykorzystać w potrawach.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Placki warzywne z piekarnika

Dania główne Placki warzywne z piekarnika

Placki warzywne z piekarnika to lekkie, wiosenne placki, idealne na odchudzan...

  • Do pracy
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Oregano
  • Placki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 6537

do 15 min 15 min
6

Przepis dnia

izaa_a
izaa_a
Desery

ciasto maślankowe z truskawkami

Desery ciasto maślankowe z truskawkami

...super proste, pyszne ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką. Do cias...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 9289

do 30 min 30 min
25
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Udka chili w marynacie cytrynowo-pieprzowej z ryżem na szybko z jajkiem, szczypiorem i zielonym groszkiem

Dania główne Udka chili w marynacie cytrynowo-pieprzowej z ryżem na szybko z jajkiem, szczypiorem i zielonym groszkiem

Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Chińska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 1217

do 15 min 15 min
6
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie
Napoje

Likier z kwiatów akacji (i syrop przy okazji)

Napoje Likier z kwiatów akacji (i syrop przy okazji)

Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...

  • Impreza
  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy

Odsłon: 53

do 30 min 30 min
0
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2376

do 30 min 30 min
8
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2640

do 15 min 15 min
7
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Placki warzywne z piekarnika

Dania główne Placki warzywne z piekarnika

Placki warzywne z piekarnika to lekkie, wiosenne placki, idealne na odchudzan...

  • Do pracy
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Oregano
  • Placki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 6537

do 15 min 15 min
6

Przepis dnia

izaa_a
izaa_a
Desery

ciasto maślankowe z truskawkami

Desery ciasto maślankowe z truskawkami

...super proste, pyszne ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką. Do cias...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 9289

do 30 min 30 min
25
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Udka chili w marynacie cytrynowo-pieprzowej z ryżem na szybko z jajkiem, szczypiorem i zielonym groszkiem

Dania główne Udka chili w marynacie cytrynowo-pieprzowej z ryżem na szybko z jajkiem, szczypiorem i zielonym groszkiem

Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Chińska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 1217

do 15 min 15 min
6
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie
Napoje

Likier z kwiatów akacji (i syrop przy okazji)

Napoje Likier z kwiatów akacji (i syrop przy okazji)

Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...

  • Impreza
  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy

Odsłon: 53

do 30 min 30 min
0
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2376

do 30 min 30 min
8
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2640

do 15 min 15 min
7
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Liście i natka cenniejsze niż korzenie
Autor:
ErJot

Składniki

Sposób przygotowania:
1

Liście rzodkiewki - zawierają żelazo, fosfor, wapń oraz witaminę C. Posiadają właściwości detoksykacyjne pomocne przy leczeniu min. żółtaczki, odtruwają organizm, regulują ciśnienie, ułatwiają przemianę materii. Możemy dodawać do surówek, zup, koktajli lub podsmażać na patelni /i np. dodawać do jajecznicy/. Liście kalarepy - zawierają witaminy A, C, z grupy B, wapń, magnez, żelazo, sód, kwas foliowy. Zawierają także chlorofil, którego spożycie jest zalecane osobom z problemami z wątrobą i pęcherzykiem żółciowym - przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu. Możemy dodawać do sałatek, surówek, zup lub wykorzystywać zamiast kapusty w gołąbkach /i zawijać w nie mięso mielone/ Nać marchwi - najlepsza jest młoda przy mało rozwiniętym korzeniu - im większy korzeń w naci wzrasta poziom potasu, który nadaje jej specyficzny gorzkawy smak. Zawiera witaminę C i K oraz magnez i przeciwutleniacze. Reguluje krzepliwość krwi. W medycynie ludowej wykorzystywana jako środek antyseptyczny na rany i choroby jamy ustnej. Możemy dodawać do koktajli, sałatek lub pesto. Liście kalafiora - zawierają witaminy A, C,E i K, kwas foliowy, wapń, potas, selen. Możemy go ugotować, poddusić na patelni, wykorzystać na kanapki zamiast sałaty. Możemy też skropić olejem, oprószyć przyprawami, upiec w piekarniku i otrzymamy zdrowe i pyszne chipsy. Liście brokuła - 30g pokrywa 90% dziennego zapotrzebowania na witaminę A oraz 40% zapotrzebowania na witaminę C. Zawiera też dużo witaminy K. Możemy dodawać do surówek, koktajli, smażyć, gotować lub upiec w piekarniku jak chipsy /-podobnie jak liście kalafiora/. Liście buraczków - zawierają 7 razy więcej wapnia oraz 200 razy więcej witaminy A niż bulwa.Oprócz tego zawierają min. fosfor,wapń, cynk, błonnik, magnez, potas, mangan i żelazo.Wzmacniają układ odpornościowy, korzystnie wpływają na pracę mózgu oraz budowę kości. Liście młodych buraków zawierają kwas szczawiowy, który hamuje przyswajanie wapnia, dlatego powinniśmy je podawać z produktami bogatymi w wapń np. śmietaną, serem, jogurtami. Nie powinny ich spożywać /w dużych ilościach/ osoby z kamicą nerkową. Możemy je dodawać do zup, chłodników, sałatek, soków. Liście selera - zawierają 100 razy więcej witaminy C oraz 5 razy więcej magnezu i wapnia niż bulwa. Oprócz tego zawierają witaminę A, przeciwutleniacze i sole mineralne. Leczą stany zapalne, mają właściwości moczopędne, poprawiają szczelność i elastyczność naczyń krwionośnych. Charakterystyczny smak zastępuje użycie soli w sałatkach czy surówkach. Możemy suszyć i wykorzystać jako składnik domowej jarzynki. Zielone liście pora - zawierają witaminy A,C,E,K i z grupy B, cynk, żelazo, wapń, kwas foliowy, luteinę i błonnik. Ma właściwości bakteriobójcze i oczyszczające. Twarde liście możemy zmiękczyć drobno krojąc a następnie posypując solą, cukrem lub skrapiając sokiem z cytryny i odstawiając na 20 min. Możemy dodawać do zup, surówek sałatek, koktajli a po wysuszeniu do domowej jarzynki. Liście rzepy - zawierają 2 razy więcej białka i błonnika oraz 2000 razy więcej witaminy K niż korzeń. Ponadto zawierają witaminę C, E,wapń, magnez, potas i żelazo.Możemy dodawać do sałatek, chłodników, koktajli ale w niewielkich ilościach gdyż mają gorzkawy smak. Smaczniejsze są podsmażane na patelni /jak szpinak/ lub duszone w małej ilości wody. Liście chrzanu - zawierają witaminy A,B,E,C,PP, potas, magnez, wapń, siarkę i selen. Mają duże stężenie naturalnego kwasu askorbinowego - większe niż cytryna czy czarna porzeczka. Usuwają toksyny i poprawiają metabolizm. Nie polecane osobom z chora wątrobą, stanami zapalnymi układu pokarmowego oraz chorobami nerek. Dodajemy zamiast korzenia do kiszonek: kiszonych ogórków czy papryki. Możemy wykorzystać do sałatek, surówek, pesto czy sosu. W liście chrzanu możemy zawijać tradycyjne gołąbki lub ryby na grill.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki