Dania główne Przepis na:
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Cukinie gotuj 3 minuty w osolonej wodzie. Osącz, przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką wydrąż miąższ. Cebule i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj mięso, smaż 8 min. na średnim ogniu. Do mięsa przełóż wydrążony miąższ cukinii. Przygotowany farsz przypraw solą, pieprzem i odrobiną suszonego oregano.
Dwa pomidory sparz, zdejmij skórkę, miąższ pokrój w kostkę. Rozgrzej łyżkę masła, oprósz mąką, krótko zasmaż na małym ogniu. Podlej 200 ml zimnej wody. Przypraw goździkami, solą i cukrem. Sos gotuj 8 min. na małym ogniu (mieszaj!). Dodaj kostki pomidora, gotuj 5 min. Następnie przetrzyj przez sito, połącz z koncentratem pomidorowym.
Połówki cukinii wypełnij farszem. Przełóż do formy posmarowanej resztą masła, podlej odrobiną wody, piecz 25 min. w temp. 180 stopni. Pozostałe pomidory pokrój na cząstki, dodaj do cukinii po 15 minutach pieczenia. Posyp tartym serem. Danie polej sosem pomidorowym. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

KonstaGangsta 05 grudnia 2008Zgłoś do usunięcia
super przepis0 Kto głosował? | Odpowiedz